Najnovije

PRILEPIN: Najpre Vi, gospodo!

Piše: Zahar Prilepin 

Evo šta želim da kažem na dan raspada SSSR-a.

Reanimirani tajanstvenim naporom vremena, naši sadašnji belogardejci, raznorazni militantni monarhisti, čuvari „hiljadugodišnje Rusije koju smo izgubili“ (1917, pritom obavezno u oktobru) – svi oni neprestano zahtevaju pokajanje od naroda za grehe od pre sto godina.

I ako sve ovo ne prestane, onda ću naučiti tu istu pesmu i izabrati odgovarajući hor, da bih zahtevao odgovarajuće pokajanje.

Ponoviću još jednom.

Ovo danas nisu moje reči – nikad ih ranije nisam izgovorio! – ali ako juriš ne prestane, jednog dana ću morati to da kažem.

Dakle.

Najpodliji deo plemstva, liberalni biznismeni, beskrupulozna buržoazija – oni su izdali cara, uništili front i doveli carsku Rusiju do kolapsa.

I stigli na pir u vreme kuge 1991. godine.

Ne samo degenerisani komunisti koji su izdali Lenjina i Staljina, već i vaskrsli neomonarhisti, navodno predstavnici starih bojarskih rodova i plemićkih porodica koji su dolazili sa svih strana, lukavi aktivisti „Ruske zagranične crkve“, koji su se 70 godina molili za svrgavanje demonske sovjetske vlasti, i drugi „desni reformatori – vi ste ti koji su raskomadali zemlju.

Vi ste rasuli teritorije koje, za razliku od Lenjina i Staljina, niste uspeli da prikupite – a nikad niste ni nameravali! – nego ste samo punili džepove, snimali tone antisovjetskog kvazidokumentarnog i antiumetničkog smeća, unakazili svest nekoliko generacija sovjetske i postsovjetske dece, upropastili spoljnu politiku, jer ste buljili u Zapad, u svoje „saveznike“ još iz te prethodne intervencije, dozvolili da brutalni rusofobski režimi rastu i cvetaju po svim pokrajinama, 33 godine se niste zamarali povratkom Rusa koji su ostali van zemlje, urušili demografiju – kad je Rusija uspela da u godinama vaših prokletih reformi obezljudi više nego sovjetska Rusija u godinama represije i kolektivizacije, odgajili armiju besprizornih i beskućnika, uništili hiljade preduzeća, izdali sve i svakoga…

I vi sad zahtevate pokajanje?

Ma idite dođavola.

Ko od mene traži pokajanje? – Jeljcinova pljeva, bankarska posluga, junačine epohe kolapsa? Trgovačke bradice, ufitiljeni oficirski brkovi…

Danas se ruši spomenik Ščorsu u Kijevu. Sovjetski spomenik heroju, crvenom komandantu, koji je zauzeo Kijev.

I u ovoj ukrajinskoj bestijalnosti, u ovom vandalizmu ima vašeg rada i vaše zasluge: to ste vi mrzeli i sad mrzite skoro sve što oni tamo ruše. Bave se dekomunizacijom – ostvarenjem vašeg neskrivenog sna!

I sami biste ovde srušili tri četvrtine sovjetskih spomenika, da se vi pitate. Vi ste upumpali mržnju prema sovjetskoj prošlosti ne samo u ruski narod koji živi u Rusiji, već i u Ukrajinu, u baltičke države, Moldaviju i sve ostale – koji su 33 godine gledali našu televiziju, slušali naš radio, naše novopečene ideologe iz kategorije „pljuni sve sovjetsko!“, naše godinama antisovjetske političare.

I samo je Belorusija, njen razumni deo, uspela da začepi uši – da vas ne sluša – i da se spase, da ne padne u jeres antisovjetizma.

Pokajanje, kažete?

Pokajte se vi!

I za februar 1917, i za avgust, pa za decembar 1991, i za sve što je usledilo – kad se „dekomunizacija“ koju ste pokrenuli pretvorila u totalnu rusofobiju i ubijanje ruskog naroda.

Nećete da se pokajete?

Pa onda ostavite na miru sve ostale.

Vas niko ne dira, pa ni vi u dušu ne zadirite.

Pročitajte OVDE autorski članak Boška Obradovića iz Dveri o aktuelnom političkom stanju u Srbiji 

Izvor: Iskra / (prilepin.livejournal.com; preveo Ž. Nikčević)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA