Najnovije

PISMA IZ TAMNOG VILAJETA: I Erdogan je proteran iz Bosne

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

Piše: DŽevad Galijašević

Zašto su nove Bošnjačke elite prihvatile da „isprazne“ Sarajevo od uticaja i prisustva velikih islamskih zemalja i prihvatile da u „muslimanskoj a evropskoj“  metropoli Sarajevu, odbace Erdogana i Tursku a prigrle zapadne ambasadore, njihovu politiku, njihovu (ne)kulturu i njihove miljenike pedere koji ponosno šetaju Sarajevom. 

Za to vrijeme, Centralizovana vjerska organizacija „Međunarodna Islamska misija“ organizovala je u Moskvi, 30. novembra i prvog decembra 2023. godine, naučno-praktičnu konferenciju pod nazivom: “Duhovne i moralne vrijednosti kao osnova za prevenciju destruktivna ideologija u kontekstu savremenih izazova". Ugledne muslimanske vođe iz Rusije i cijelog svijeta upućujući zahvalnost Rusii za njenu politiku saradnje sa Islamskim svijetom, usvojili su Deklaraciju u kojoj su pozvali na mir i zaustavljanje sukoba u Gazi.

U Sarajevu „NATO“ važniji od islama

U jeku početka, ničim oprvdanog i višestruko štetnog suđenja Predsjedniku Republike Srpske po odredsbama „Šmitovog“ krivičnog zakona rasplamsava se politička borba za vlast u Sarajevu. „Hrabra“ i „odlučna“ bošnjačka vladajuća „Trojka“ (SDP-NiP-NS) tu borbu vodi kao složeni  unutar-bošnjački  obračun otvoren „herojskim“ napadom na Dr. Sebiju Izetbegović suprugu Bakira od Alije. Na sve vidljive i nevidljive načine, Zapadna diplomatija u BiH pomaže Bošnjacima  da se oko vlasti, tuku do posljednjeg. Iako se čini kako je u pozadini zapadnog pristupa i interesa, stari cilj: manje Islama a više Zapadne ideologije i (ne)kulture, tu  je ipak riječ o praktičnom intersu: progon Erdoigana iz Bosne da bi ga istjerali iz Srbije, a zatim, i sa Balkana. Zato čaršijski junaci građanstva „ubijaju“ Erdogana u Bakiru napadajući bjesomučno na njegovu ženu.

Tako su uz političke podjele i svađe, u prividno vrlo složnoj „bošnjačkoj metropoli“, izgovorenee teške riječi počeli i sukobi bez granica, koji su svoje lice pokazali uglavnom prema Bakirovoj supruzi Sebiji Izetbegović Sebiji su vrli članovi Rektorata Univerziteta u Sarajevu poništili doktorsku disertaciju i potvrdili to na sudu – zatim je navodno smjenili sa mjesta Direktorice Univerzitetskog Kliničkog Centra Sarajevo i na njeno mjesto doveli „čuvara direktorske fotelje“ Alena Pilava koji je, na Sebijino mjesto zasjeo sa ciljem da tu fotelju ugrije i sačuva za stvarnog direktora Dr. Ismeta Gavrankapetanovića koji je kao kandidat Elmedina Konakovića i stranke „Narod i Pravda“ predodređen za tu dužnost. Dok Gavran-Kapetanović dođe, Dr. Pilav će otvarati sve četiri kapije Kliničkog centra – ukloniti žardinjere koje su sprečavale nelegalne ulaske – govoriti o tim žardinjerama kao o „bwetonskim preprekama“ i „kineskom zidu“ koji je tu, lično Sebija Izetbegović postavila. Zatim će, kao što mu prezime kaže, iako dobar torakalni hirurg  i prividno fin čovjek, zabraniti Sebiji ulazak na kliniku kroz službeni ulaz i zadužiti čuvare i portire da tu jaku, autoritativnu ženu, ponižavaju u duhu, čuvenog i opjevanog baliluka. 

„Ona je samo ljekar“, slavodobitno će povikati Pilavija, kao da je biti ljekar – ginekolog, nešto malo i nebitno. Kazna koja je stigla SDA njenim uklanjanjem sa vlasti a sada i Bakira, jasno pokazuje šta žele i na čijoj su strani amerikanci, u procesima koje će ubuduće voditi isključivo unutar bošnjačkog naroda. Jer, Amerikanci će Bošnjake, sada efikasno provesti kroz planirani proces tranzicije, u kome će trpiti pritiske sve dok ne zaborave Tursku i Erdogana i dok ih ne izbace iz čaršije i države; ali, dok ih ne izbace i iz „vlastite glave“.

Nova vlast „Trojke“ je završila sa Erdoganom na isti način na koji je SDA, odmah poslije rata u februaru, 1996.godine završila sa Islamskom Republikom Iran nakon što su amerikanci izvršili vojni udar na policijski kamp na „Pogorelici“. Tada su žrtve bili Ministar odbrane Hasan Čengić i Ministar unutrašnjih poslova Bakir Alispahić – koji se nakon iznuđene ostavke, više nikada nisu vratili u politiku.. 

Ili sa Saudijskom Arabijom n1kon 11. septembra 2001. kada su smjenjeni mnogi kadrovi SDA; Alija Izetbegović uklonjen iz politike, oduzeto više od hiljadu podjeljenih državljanstava arapskim teroristima a Aktivna Islamska omladina zabranjena. Svakako, zabranjene su i neke humanitarne organizacije : Global Relief, Al Haramain i Taibah internacional da bi kruna bila izgon i Visokog Saudijskog komiteta iz BiH. Svakako su sve podjele i na islamističko-nacionalnoj i na tzv. građanskoj sceni u Sarajevu, organizovali, kontrolisali i intenzivirali sitni obavještajci iz Američke, NJemačke i Britanske ambasade u Sarajevu. Fragmentacija SDA se nastavila i u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj su poslanici, samostalno nastupali odvojali se od politike stranke i njenog Šefa Bakira,, stupajući u pregovore sa „nezavisnim“ načelnicima i gradonačelnicima, pod pokroviteljstvom zapadnih ambasada u Sarajevu, uz podršku OHR-a, OSCE i EU. Položaj muslimanske zajednice u BiH otežava i to što većina sarajevskih vladajućih krugova i onih koji imaju uticaja, sve ideje i poglede na zajednicu, njen identitet i istoriju, crpe iz viđenja kolonizatorskog Zapada, Vehabijske Saudijske Arabije, Osmanske Turske i njihove literature. Ipak, sve ove američke akcije su bile najveća podrška ekstremnim grupama i ideologijama, koje su na dijelu nastanjenom isključivo Bošnjacima, mogli raditi šta hoće i kao dio svjetske terorističke internacionale nekažnjeno učestvovati u ratovima za „braću“ hiljadama kilometara daleko od BiH i Balkana. Zahvaljujući toj politici su svi Bošnjaci i cjeli islamski svijet, u okviru savremenih političkih procesa, prikazani kao uniforman, monolitan pokret, nesklon miru, i u  kome se vjerski institut džihada, javlja, isključivo kao funkcionalni izraz terorizma. 

Rusija kao dobra majka muslimana

Za to vrijeme, Centralizovana vjerska organizacija „Međunarodna islamska misija“ je, od 30.11. do 01.12.2023. organizovala naučno-praktičnu konferenciju u glavnom gradu Ruske Federacije – u Moskvi na kojoj su najbolji predstavnici muslimanske zajednice u svijetu, jasno poručili: da je Ruska država najveći prijatelj svih muslimana – i da su muslimani u Rusiji, kako je to naglasio i Šafik Pšihačev, (Predsjenik Međunarodne Islamske misije), dužni „braniti svoju domovinu jer braneći nju pokazuju na najbolji način moral i viteštvo muslimana i odlike svoje časne vjere!. Sarajevski „crveni Bošnjaci“ buljeći u ekran američke televizije N1 i svih drugih poltronskih medija u Sarajevu, propustili priliku da vide posjetu najvećeg lidera modernog i slobodnos svijeta, Predsjednika Rusije Vladimira Putina, prvo; Ujedinjenim Arapskim Emiratima a zatim i Saudijskoj Arabiji. Veličanstveni  prijem za najdražeg muslimanskog gosta n čija snaga i vizija daju nadu da će doći bolji dani, za porobljene Arape i cijeli Bliski Istok dobio je i svoj nastavak u posjeti Moskvi koju je učinio Predsjednik Islamske Republike Iran odmah, nakon što se Predsjednik Putin vratio sa Bliskog Istoka. A Bošnjaci – ko Bošnjaci: niti vide, niti čuju, niti znaju. Ropstvo je uvijek stanje duha. 
Globalni društveni i politički pejzaž u kojem se bošnjačka vjerska, tj. islamska zajednica nalazi danas obilježen je promjenama u geopolitičkom okruženju koje imaju snažan uticaj na svaku zajednicu, a ni bošnjačka muslimanska zajednica neće biti izuzetak. Svjedoci smo brzih promijena u međunarodnim odnosima, koje direktno oblikuju percepciju i položaj muslimana širom svijeta što utiče na njihove odluke. Kako se Bošnjaci nose s ovim dinamičnim okruženjem, geopolitičkim promjenama i kakav uticaj to ima na njih,  reklo bi se vrlo loše: da nisu pripremljeni za djelovanje političkog i civilizacijskog okruženja na njih i da nisu spremni dati odgovore na tu vrstu i brzinu promjena. Vrijedi dodati i da su uglavnom, nedovoljno obrazovani i podložni svakoj vrsti zapadne manipulacije a pri tome sukobljeni među sobom, duboko pođeljeni pa o mnogim važnom pitanjima ne prihvataju iste odgovore i nemaju ni približno iste stavove.  Aktuelni politički trenutak u međunarodnim odnosima opterećen je složenim vojno političkim sukobima u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Preko destruktivnih i šovinističkih ideologija kojima je okupirao Ukrajinu, NATO pakt i cijeli politički zapad otvorio je procese destabilizacije i ugrožavanja bezbjednosti Rusije na njenim granicama. Gomilanje vojne sile, oklopno-mehanizovanih sredstava, aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica te modernog - ubitačnog oružija, raketnih sistema i artiljerije koje je u početku masakriralo stanovnike Donbasa pretvorilo se u oružani sukob u kome je Ukrajinska pro-nacistička falanga već kapitulirala ali: Nato, SAD, Velika Britanija i Evropska Unija još uvijek ne priznaju poraz, iako je on vidljiv i neizbježan. I dok se gomilaju žrtve i razara životni prostor, na teškom „Ukrajinskom frontu“ gđe se odmjerava vojno-politička moć cijelog Zapada protiv Ruske Federacije, SAD i Velika Britanija, su organizovali novi rat, protiv palestinskog naroda u Gazi, na Zapadnoj obali i u Jerusalimu, pokretanjem terorističkog nasilja koje izaziva opšte zgražavanje i osudu, 7. oktobra 2023.godine, Složeni ratni sukob koji obiluje masakrom, genocidom i krvoprolićem organizovan je klasičnom i već više puta viđenom, upotrebom jednog dijela terorističke organizacije Hamas, koja nije nikakva homogena i centralizovana vojna sila i nad kojom ne postoji efektivna  kontrola i subordinacija jedinstvenog sistema upravljanja,  Kukavičluk lidera velikih islamskih zemalja, razbio je iluziju o mogućnostima zajedničkog đelovanja i sposobnostima da se u vlastitom dvorištu zaštite civili upotebom sile  - jer sile nema i ona nikada nije mogla obezbjediti pravedno rješenje i doneti mir.

Nemoć muslimanskog vođstva i nasilje koje je svakim danom sve brutalnije i očiglednije, podrška ujedinjenog zapada protiv muslimana Palestine kakva je već viđena u Ukrajini protiv pravoslavnih hrišćana Rusije, ukazuju na sve veću potrebu za dijalogom i poštivanjem međunarodnog prava.  Svakako je korištenje digitalnih tehnologija omogućilo distribuciju mnogih, ekstremnih političkih poruka koje su se skrivale iz duhovnosti i snage vjere. Uglavnom je Islam bio žrtva te vrste manipulacije pa su na zapadu skovali neprimjerene termine poput: „politički Islam – Islamizam“, ili „Islamski ekstremizam i radikalizam“ te, posebno „Islamski terorizam“. Birajući najgore među muslimanima, angažujući ih, plaćajući i obučavajuću Zapadne službe (prije svega Američke i Britanske) su stvarale vlastitu vojsku za Islamski svijet. Ta vojska je uz vjerske pokliče predstavljala sebe kao „muslamsnsku vojsku“ dok je izvršavala zapadne naloge i slijedila zapadne ciljeve. Kroz tu svoju vojsku, Zapad je stekao priliku da optužuje cjeli Islamski svijet i  vrijeđa Islam. Na kraju, zbog toga su tu veliki rizici po identitet i temeljne vrijednosti. Globalizacija, kulturna raznolikost i međunarodne tenzije direktno utiču na očuvanje svakog vjerskog pa i islamskog identiteta u Bosni i Hercegovini, koji će ostati neartikulisan, konfuzan i podložan raznim izmjenama i adaptacijama. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA