Najnovije

NJUJORK TAJMS: Izraelci sistematski uništavaju groblja u Gazi

Izraelske snage oštetile su ili uništile najmanje šest grobalja tokom svog napredovanja u severnom Pojasu Gaze.

Većina grobalja uništena je u poslednjih nekoliko nedelja, navodi „NJujork tajms“ posle analize novih satelitskih i video snimaka.

U četvrti Šajaije u gradu Gazi, gde su poslednjih dana vođene teške borbe, izraelske snage sravnile su sa zemljom deo tuniskog groblja da bi na tom mestu postavile privremeni vojni položaj.

Satelitski snimak od nedelje pokazuje oklopna vozila i zemljane utvrde na mestu gde su pre nekoliko dana bili netaknuti grobovi.

Izraelska vojska nije odgovorila na pitanja o razlozima uništavanja groblja i merama opreza radi zaštite verskih mesta u Gazi.

Zakoni oružanih sukoba smatraju namerno uništavanje verskih objekata bez vojne potrebe mogućim ratnim zločinom.

Velik deo štete nanet je ovog meseca, dok su izraelske snage napredovale prema onome za što izraelski zvaničnici veruju da su preostala Hamasova uporišta u gusto naseljenim područjima grada Gaze.

Izgleda da Izrael koristi najmanje jedno groblje kao privremenu bazu za vojna vozila. Izraelska vojna vozila uništila su desetine grobova na manjem groblju početkom decembra, pored postojećeg izraelskog položaja udaljenog 800 metara severozapadno od tuniskog groblja.

Video koji je u nedelju objavila izraelska vojska prikazuje vojnike koji su navodno uključeni u borbu u tom području.

Istog dana u četvrti Jabalia u gradu Gazi satelitski snimci pokazuju nove tragove koje su verovatno ostavila vojna vozila na groblju Al-Faludža.

Na kasnijim video snimcima vide se oštećenja na grobnicama, ali ne i utvrđeni vojni položaji. Mogući vojni položaj postavljen je na groblju u Bit Hanunu na severu Gaze.

PAKLENI IZVEŠTAJ ZA UKRAJINU! Ovo su cifre poginulih (BROJKE)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA