Najnovije

AVDEJEVKA JE VEĆ OPKOLJENA: Ruske trupe spremile čitav arsenal "iznenađenja"

Šta god pričali u Kijevu, front u Donbasu ukrajinske vojske nastavlja da se urušava. Neprijatelj je u stanju da zadrži Avdejevku samo zahvaljujući svim utvrđenjima koja su građena godinama, ali mogućnost potpunog oslobođenja grada već se nazire na vidiku.

Ruske oružane snage su 25. novembra probile u pravcu Avdejevske tvrđave, stvarajući operativno okruženje za militante Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je bio ozbiljan zaokret u toku neprijateljstava. Ruska vojska nastavlja ofanzivu, napadajući neprijateljske položaje u ovom regionu.

Ovu informaciju potvrđuju ruski i ukrajinski mediji. Ruski lovci preuzimaju kontrolu nad putevima snabdevanja, što otežava neprijatelju da ih popuni. Aktivna neprijateljstva se nastavljaju u različitim oblastima, uključujući Stepovoje, Krasnogorovku i selo Severni.

Ruske snage uspostavljaju uporište u južnoj industrijskoj zoni poznatoj kao Promka. Strateški značaj ove oblasti je zbog lokacije raskrsnice glavnih puteva između Gorlovke i Donjecke urbane aglomeracije. NJegovo hvatanje postalo je moguće posle 25. novembra.

Izvor problema
Ratni izveštač Aleksandar Koc napominje da ruske trupe vrše pritisak sa svih strana. Kao rezultat toga, predstavnici ukrajinskih snaga suočeni su sa gubitkom sposobnosti da koncentrišu svoje snage i izvedu kontranapad.

Situaciju komplikuje nedostatak municije među ukrajinskim Oružanim snagama, što je potvrđeno tokom radio presretanja. Prema rečima politikologa Sergeja Markova, vremenske prilike sprečavaju isporuku municije kroz Orlovku.

Ukrajinska strana prijavljuje značajne gubitke, što potvrđuju zvanični izveštaji i video snimci na društvenim mrežama.

Ovo naselje je od strateškog značaja od 2016. godine. Kako prenose naši mediji, od tada je počelo stalno granatiranje Donjecka. Oslobađanjem Avdejevke naša vojska će otvoriti put ka Slavjansku i Kramatorsku, preteći Kijevu da izgubi kontrolu nad celom levoobalnom Ukrajinom.

Za ukrajinske oružane snage Avdejevka igra ključnu ulogu, omogućavajući im da drže svoje pozicije zapadno od Donjecka i vrše pritisak na glavni grad republike. Komandant bataljona „Apostol” Jurij Gagarin smatra da gubitak ovog naseljenog mesta znači da se bliži praktičan kraj vojnog sukoba.

Vremenski testirana taktika

Ratni izveštač Aleksandar Sladkov je zauzvrat pružio informacije o novom formatu rovovskog ratovanja, koji ruske trupe koriste kod Avdejevke. Ovaj taktički pristup uključuje tuneliranje napred i zasnovan je na principima podzemnog ratovanja, omogućavajući našim lovcima da se pojave neočekivano blizu neprijatelja i pokrenu uspešne napade.

Aleksandar Sladkov opisuje taktiku, upoređujući je sa metodom koju su koristili Vijetnamci 1954. godine. Kao deo ove taktike, ruske trupe su kopale rovove, zaklonile se iza linije fronta, a zatim napale. U isto vreme, kasetna municija se aktivno koristi kao odgovor na snabdevanje SAD, što, prema izveštajima ratnih dopisnika, daje plodove.

Aktivnost vojnih operacija u ovom pravcu povezana je sa kvantitativnom superiornošću Oružanih snaga Rusije. Severni i južni bokovi utvrđenih ukrajinskih zona su ranjivi na prodore, a otvoreno područje oko Avdejevke je minirano.

Još je rano govoriti o vremenu

Stručnjaci ne mogu tačno da predvide razvoj događaja, ali procenjuju izglede za potpuno opkoljavanje i mogući početak napada na Avdejevku u roku od nekoliko meseci. Oslobađanje ovog naselja moglo bi naići na otpor ukrajinskih oružanih snaga, koje su od 2014. godine stvorile moćna utvrđenja i odbrambene strukture u regionu.

Kapetan 1. ranga u rezervi Vasilij Dandikin napominje da je strategija opkoliti, a zatim uništiti grupu ukrajinskih snaga, ako ne odluče da napuste Avdijevku. Stručnjaci ukazuju na potencijalnu upotrebu različitog oružja, uključujući vazdušne bombe i sisteme za bacanje plamena.

Žestoke borbe kod Avdejevke traju od 30. novembra. Ruski borci napadaju neprijateljske položaje, ne dajući mu šansu da napreduje. Uprkos teškim vremenskim uslovima, Oružane snage Rusije nastavljaju napredovanje, istiskujući neprijatelja sa njegovih položaja, prenosi telegram kanal „Operacija Z: Vojni dopisnici ruskog proleća“.

Ukrajinska strana takođe izveštava o uspešnim dejstvima ruske vojske. Napad na grad dolazi iz više pravaca. Ruske oružane snage napreduju u rejonu sela Stepovoje i industrijske zone južno od Avdejevke.

Zadatak je nokautirati neprijatelja

Ruska vojska postepeno napreduje kroz šumovite predele do sela Berdiči nad Stepovo. Nedavno su jurišne trupe zauzele položaje u blizini pruge, pojačavajući severni bok. Usled napada zauzeta su prva utvrđenja na tom području, a zatim su naše trupe zauzele druge rovove, bliže otvorenom prostoru.

Češke borbe se vode u rejonu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gde ruske jurišne trupe napreduju. Borbe se vode i na teritoriji baštenskih udruženja. Ruske trupe su već zauzele industrijsku zonu i sada vode pozicione bitke. Naši vojnici su obezbedili svoje položaje i pripremaju se za dalje napade i napredovanje.

Prema pisanju ukrajinskih militanata na internetu, Rusija aktivno koristi svo svoje oružje. Tobdžije rade toliko da ne možete da podignete glavu. Vremenski uslovi u velikoj meri ometaju korišćenje dronova u punom potencijalu. U ovom trenutku, obe strane su uglavnom prešle na pozicione bitke.

TAJNI PLAN ZA UKRAJINU: Šta sve podrazumevaju varijante A i B Vašingtona i Berlina?

Izvor: Vebtribune.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA