Najnovije

Sve se promenilo - Vučićeva politika sedenja na dve stolice je propala: Rusi imaju novi plan za Srbiju

Politika sedenja Aleksandra Vučića na dve stolice se juče potpuno urušila. U danu kada je iz Evropske unije najavljeno da primena Ohridskog sporazuma, za koji se Vučić kleo da ga nije prihvatio u potpunosti i koji je faktičko priznanje tzv. Kosova, postaje uslov za put Srbije u članstvo, Ruska Federacija je po prvi put u poslednjih 12 godina na izborima u Srbiji podržala opozicionu listu desnice.

Iako, sastanci Marije Zaharove sa delegacijama iz Srbije, pa i onim opozicionim, nisu retkost, i Zaharova i njen šef Sergej Lavrov znaju šta znači kada se takav sastanak održi dve nedelje do izbora u Srbiji. Rusi su, na zaprepašćenje SNS i njihovih glasača, na ovaj način nedvosmisleno podržali Nacionalno okupljanje na predstojećim izborima. Sastanak Milice Đurđević Stamenkovski i Boška Obradovića sa Zaharovom pokazuje da Putin počinje da vidi i druge opcije u Srbiji.

Da stvar bude gora po naprednjake, Zaharova nije jedina sa kojom su se lideri Nacionalnog okupljanja sreli u Skoplju, jer su ubrzo isplivale i fotografije njihovog susreta sa Lavrovim. 

Zanimljivo je da informacija o susretu sa Lavrovom nije došla od lidera Nacionalnog okupljanja već su slike procurele. Postovalja se pitanje zašto Nacionalno okupljanje nije zaigralo i na kartu Lavrova, ali moguće je da za razliku od Vučića imaju pristojnosti da kratke susrete u hodnicima ne predstavljaju kao “nikada jače diplomatske proboje” ili su svesni da bi objava susreta da Lavrovom pokrenula u napad još jaču naprednjačku medijsku mašineriju na njih kako bi im rušili rejting.

Fotografije Zavetnika i Dveri sa Lavrovom prepale su i Vučićevo okruženje, ali osim napada po društvenim mrežama SNS se nije usudio da putem medija napadne ovaj potez Nacionalnog okupljanja znajući kakav bi odjek imala fotografija Obradovića i Đurđević sa Putinovim šefom diplomatije. Vučićev “megafon”, urednik televizije Hepi, Milomir Marić, direktno je putem Tvitera obavestio Nacionalno okupljanje šta će objavljivati naprednjački mediji, ako iskoriste susret sa Lavrovom u kampanji:

Međutim, zašto su Rusi podržali baš Nacionalno okupljanje na izborima 17. decembra? Dugo se spekulisalo u Srbiji da je SPS Ivica Dačića rezervni ruski igrač u Srbiji, ali je od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini Ivica Dačić delovao kao da nikada nije upoznao Lavrova i da ne zna gde se Rusija nalazi. Uz sve to slepo sledi Vučićevu kosovsku politiku koja je lagano ispunjavanje svih zahteva NATO i EU. Sa druge strane, Nacionalno okupljanje će po svim procenama biti najjača desna politička snaga u srpskom parlamentu, a uz to su nedvosmisleno protiv Francusko-nemačkog plana i protiv sankcija Rusiji što ih verovatno čini najperpektivnojom političkom opcijom iz ugla Kremlja. 

OBRADOVIĆ: Nacionalno okupljanje za novi srpski suverenizam

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA