Najnovije

LAVROV: EU danas ucenjuje Srbiju kao ranije Ukrajinu

Evropska unija danas govori Srbiji da treba da uvede sankcije Rusiji i da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, nakon čega će Beograd postati deo Unije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za „Rusija 24“.

Sergej Lavrov (Foto: RIA Novosti)

Nešto slično pre je bilo i sa Ukrajinom, koja je ranije razvijala normalne odnose sa Moskvom, ali koja je zbog evropskih integracija promenila politiku, budući da je bila ucenjivana da izabere stranu, podseća Lavrov.

Slični pritisci danas se vrše i na Beograd, a danas se srpske vlasti optužuju da je na izborima bilo podmetanja, i mita, kaže šef ruske diplomatije.

Govoreći o NATO i Ukrajini, Lavrov poručuje da glavni cilj širenja NATO nije širenje samo po sebi, već to da se Rusiji nanese strateški poraz. Zapad se, pak, sada suočava sa posledicama svojih akcija, kaže on.

Kao rezultat hibridnog rata, koji je pokrenut rukama ukrajinskog društva protiv Moskve, Rusija je, zapravo, postala „znatno jača“, a ojačano je i jedinstvo našeg naroda. Strategija nanošenja strateškog poraza Rusije je propala i danas to svi shvataju, ističe on.

Lavrov podseća i da su sankcije trebalo da izazovu nerede u Rusiji, ali, kako kaže, desilo se nešto suprotno.

Najveći deo država sveta nije se pridružio sankcijama Zapada, budući da su svesne da se na tapetu sankcija može naći bilo koja zemlja, bilo kada, dodao je on.

„Mnoge zemlje nam govore da su svesne da se stvara multipolaran svet, i dodaju da su spremne da učestvuju u njegovom formiranju“.

Govoreći o SVO, Lavrov je ponovio da Rusija nastavlja sa svojim planovima, koji, između ostalog, uključuje demilitarizaciju Ukrajine.

Zapad, kako kaže, propagira samo jednu verziju mirovnog sporazuma i to onaj koji je predložio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Ipak, ministar ocenjuje, da Zapad menja strategiju, o čemu svedoče i neki procureli podaci, koji se pojavljuju u zapadnim medijima.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA