Najnovije

PREMINUO DIK MARTI: Upoznao je svet sa zločinima OVK i živeo pod pretnjom do kraja

Bivši izvestilac Saveta Evrope koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima Dik Marti preminuo je danas u 78. godini.

Dik Marti (Foto: Jutjub)

Marti, koji je bio švajcarski javni tužilac i sudija, bio je bolestan nekoliko meseci, kako je i sam otkrio u nedavnim intervjuima, prenela je RTV Švajcarske. 

Marti je autor izveštaja iz 2010. godine na osnovu kojeg su osnovana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu u kojima se trenutno sudi liderima OVK – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

U januaru 2011. godine Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kojim se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi.

U intervjuu za švajcarski Miz o Puan (Mise au Point) rekao je da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu. Od tada se nalazio pod najvišom policijskom zaštitom, a ponuđeno mu je i da promeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

Marti je, kako piše, švajcarski portal "20 minuta" postao poznat po svojoj odlučnoj akciji protiv organizovanog kriminala i zloupotrebe droga, a upravljao je jednom od najvećih zaplena heroina u Švajcarskoj.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA