Најновије

ПРЕМИНУО ДИК МАРТИ: Упознао је свет са злочинима ОВК и живео под претњом до краја

Бивши известилац Савета Европе који је истраживао злочине ОВК и трговину људским органима Дик Марти преминуо је данас у 78. години.

Дик Марти (Фото: Јутјуб)

Марти, који је био швајцарски јавни тужилац и судија, био је болестан неколико месеци, како је и сам открио у недавним интервјуима, пренела је РТВ Швајцарске. 

Марти је аутор извештаја из 2010. године на основу којег су основана Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу у којима се тренутно суди лидерима ОВК – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију.

У јануару 2011. године Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај Дика Мартија и резолуцију о трговини људским органима на Косову, којим се позива на међународну истрагу ових оптужби.

У интервјуу за швајцарски Миз о Пуан (Мисе ау Поинт) рекао је да је 18. децембра 2020. године добио позив из полиције када му је речено да му је живот угрожен и да ће бити стављен под високу полицијску заштиту. Од тада се налазио под највишом полицијском заштитом, а понуђено му је и да промени идентитет и адресу, међутим он на то није пристао.

Марти је, како пише, швајцарски портал "20 минута" постао познат по својој одлучној акцији против организованог криминала и злоупотребе дрога, а управљао је једном од највећих заплена хероина у Швајцарској.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА