Najnovije

ŽESTOKA UCENA EU UPUĆENA SRBIJI! Evropski savet ima hitan zahtev

Evropski savet traži da Sporazum o normalizaciji odnosa "Kosova" i Srbije uđe u Poglavlje 35, a u nacrtu, u koji je N1 imao uvid, navodi se i rok – kraj januara 2024. godine

Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im "hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35", kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera pripremljenjih za predstojeći samit, prenosi N1.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i takozvano Kosovo da "u potpunosti poštuju i sprovode" i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks "bez daljeg odlaganja i preduslova", naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Zajednice srpskih opština.

"EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi", dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje "zbog izostanka njegove primene".

Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga "suštinski uslovi na evropskom putu" i upozoravaju da "obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka".

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u "potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike Kfora, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kososvku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi".

Evropski Savet ponavlja da "nema opravdanja za nasilje", oštro osuđuje "nasilne akte" i žali što "Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu".

U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

"Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele", dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela "neke korake" u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da "podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili".

Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu "imati posledice" i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Đuzepa Borelja, "da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno".

Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU - Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

ŽIVOTINJE NAPADAJU UKRAJINSKE VOJNIKE: Bild javlja neverovatne vesti sa prve linije fronta

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA