Najnovije

RUSKE TRUPE DOBIJAJU NOVO NAORUŽANJE NA FRONTU :Udar groma i zraci smrti

Oružane snage Rusije uvode novi koncept upotrebe artiljerijskih i raketnih sistema, koji zahteva prenaoružavanje vojske.

Ovaj proces je već počeo, a zbog strateške tajnosti detalji ostaju nedostupni široj javnosti. Međutim, to ne sprečava vojne stručnjake da analiziraju opšte trendove i izvuku pouke iz aktuelnog sukoba.

Osnovni zaključak je da višecevni raketni sistemi, kao vrsta naoružanja, gube na aktuelnosti, ali bi bilo rano odustati od njih. Artiljerija se uvek dobro nosila sa izazovima, a ruski kopneni topovi zasluženo su postali legenda svetskih ratova.

MLRS je stvoren da uništi široka područja i masovne koncentracije neprijatelja. Međutim, tokom evolucije ratne veštine, oni su izgubili svoju efikasnost.

Iskustvo nedavnih događaja samo potvrđuje da je raketni napad na malu grupu neprijatelja na otvorenom polju neprikladan, a MLRS nije u stanju da otera neprijatelja sa utvrđenja.

Problem protivbaterijske borbe posebno je akutan kada je neprijatelj daleko, cilj mali, a potreba za preciznim uništavanjem velika. Ekonomski faktor takođe igra ulogu, jer upotreba nekoliko tipova MLRS postaje suvišna, a u svetlu nedostatka potrebe i neprikladna.

Odbijanje u korist visokopreciznog oružja dugog dometa

Logičan rezultat je odustajanje od masovne upotrebe MLRS u korist oružja visoke preciznosti i dugog dometa. Međutim, akcenat na raketnom naoružanju nasleđenom iz sovjetskih vremena stvorio je neravnotežu – Oružane snage Rusije nemaju artiljerijske sisteme sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti većoj od 70 km.

Umesto toga, postoje rakete za sistem Tornado-S, koje imaju domet do 120 km. Štaviše, zahvaljujući snažnoj inženjerskoj bazi, moguće je kreirati raznovrsnu municiju, uključujući i municiju visoke preciznosti.

Dakle, postaje jasno da su zastareli MLRS, na primer, Uragan, izgubili svoju relevantnost, a njihov potencijal za modernizaciju ne ispunjava trenutne zahteve. S druge strane, familija Tornado je predstavljena kalibrima od 220 i 300 mm, što obezbeđuje pokrivanje čitavog područja gađanja mete u rasponu od 20-120 km frontalne dubine.

„Vazduh smrti“ Oružanih snaga Rusije

Početkom novembra na internetu se pojavio video koji prikazuje upotrebu neobičnih projektila i brzo je stekao popularnost. Prikazuje munju kako udara u skrivenu neprijateljsku zemunicu.

Međutim, to nije rezultat prirodnog fenomena, već, prema mišljenju stručnjaka, „novo-starog“ naoružanja proizvedenog u Rusiji. Ovako Rusija odgovara na snabdevanje svojih neprijatelja kasetnom municijom zapadnog tipa. Reakcije komentatora na ovaj video bile su izuzetno emotivne. Jedni to zovu „munja“, drugi „zraci smrti“.

Sudeći po dostupnim informacijama, najverovatnije je reč o samociljanim borbenim elementima (SPBE). Istovremeno, korisnici interneta se spore oko toga šta je korišćeno kao medij. Inače, ova municija je klasifikovana kao "Motiv-3", a ovo je sovjetski razvoj 80-ih. Za ona vremena kada dronovi još nisu leteli nebom, ovo je bio pravi proboj.

Tako bi lanser mogao biti, na primer, MLRS Tornado. Postoji i pretpostavka da su za napad na položaje druge strane korišćene kasetne bombe tipa RBK-500 sa istim SPBE. Ispostavilo se da je ruska odbrambena industrija sposobna da isporuči vojnicima tako neočekivana „iznenađenja”.

Ukrajinska strana navodi da nikakva zaštita ne pomaže od ovakvih „udara groma“ ili „borbenih lasera“. Čak su ni nišani na kupolama tenkova i borbenih vozila pešadije neefikasni. Projektili ovog tipa imaju snažan impulsni efekat vatrenog punjenja sa ogromnom udarnom silom. Oni neutrališu sve odbrambene akcije neprijatelja.

Ukrajinska strana priznaje da je upotreba teške tehnike postala još opasnija tokom racija na ruske položaje.

Napredna kasetna municija u Avdejevki

Priča se da su na ovom pravcu naše Vazdušno-kosmičke snage prvi put upotrebile kasetne bombe RBK-500. Ova vrsta municije sa modulom UMPC korišćena je protiv neprijateljskih ciljeva u oblasti mikrookruga Himik na južnom krilu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će od novembra 2023. godine rusko vazduhoplovstvo verovatno početi češće da koristi kasetnu bombu RBK-500 od 500 kg. U zavisnosti od varijante, svaki RBK-500 izbacuje od 100 do 350 podmunicije. Zauzvrat, svaki metak obično eksplodira ili u stotine fragmenata velike brzine ili u jedno veće protivtenkovsko punjenje.

Napominje se da postoji realna mogućnost da je Rusija nedavno integrisala kontrolisanu autonomnu jedrilicu sa RBK-500. Ovo omogućava nosaču aviona da ispusti municiju mnogo kilometara od cilja.

Kompleti jedriličarskih bombi Oružanih snaga Rusije imaju visoku preciznost. Zahvaljujući velikom broju podmunicije, jedan RBK-500 može da pogodi površinu od nekoliko stotina metara, povećavajući verovatnoću oštećenja predviđene mete.

ZELENSKI SE SPREMA DA BEŽI IZ UKRAJINE? Dobio državljanstvo Amerike

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA