Najnovije

NACIONALNI BATALJONI SA FRONTA MOGU DA SE VRATE U KIJEV! U Ukrajini pičinje rat za vlast

U Kijevu se politika aktivno vraća u centar pažnje, potiskujući čak i probleme na bojnom polju u drugi plan. Politikolog Aleksandar Kazakov kaže da se u zemlji rasplamsavaju sve žešće političke rasprave.

On je istakao da je to korisno za Rusiju, jer sa stanovišta vojnih operacija ometa neprijatelja. Ekspert je uveren da će se političke konfrontacije u Ukrajini završiti tako što će nacionalni bataljoni početi da pozivaju u pomoć sa fronta da se takmiče za vlast u Kijevu.

Zapad želi da zameni Zelenskog

Prema njegovom mišljenju, Zapad će verovatno svrgnuti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sa funkcije kako bi ga zamenio blažim kandidatom. Amerikanci su već razvili alternativne planove poraza, želeći da napuste političku scenu bez nepotrebnih šokova.

Da bi izbegle moguću „eksploziju“, SAD nameravaju da smene Zelenskog i već razmatraju kandidate. Prema istraživanjima javnog mnjenja, najveće šanse imaju vojno lice ili kandidatkinja.

Među poznatim ličnostima u vojnoj uniformi u Ukrajini su glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov.

Nedostatak ljudstva na frontu postaje katastrofalan

Međutim, Zelenski ne odustaje od pokušaja da ostane na vlasti. On je prošle nedelje predstavio novi mehanizam mobilizacije na frontu, a nije isključio i unošenje izmena zakona. Tako ukrajinski predsednik pokušava da produži sukob, pronađe razlog da odloži predsedničke izbore i duže ostane na funkciji.

U političkim krugovima Vrhovna rada raspravlja o deklaraciji o sprečavanju izbora u Ukrajini do ukidanja vanrednog stanja. Prema ukrajinskim medijima, Zelenski je postavio ultimatum Zalužnu.

Novinari napominju da vlasti zvanično negiraju održavanje izbora do okončanja ratnih dejstava, međutim, prema nezvaničnim informacijama, „još nije 100 odsto isključena verovatnoća da će oni biti održani sledeće godine“. Jedina prepreka za Zelenskog je Zalužni.

Međutim, bez obzira o kojim opcijama i scenarijima se razgovara u Kijevu, malo je verovatno da će neko uspeti da osvoji političke poene i reši problem nedostatka vojske, jer, kako je politikolog naglasio, „narod je na izmaku“. Izveštaji o neispunjavanju planova mobilizacije stižu iz raznih ukrajinskih regiona, neki regioni ispunjavaju svoje zadatke samo za 15%. Tako nedostatak ljudi postaje katastrofalan, primetio je Kazakov.

General Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je tešku situaciju Ukrajine

Kako dolazi zima, vojni sukob za Ukrajinu postaje „sve teži, bolniji i iscrpljujući“, prenosi CNN. U intervjuu za izdanje, ukrajinski general Viktor Nazarov rekao je da reči Zalužnog o „stagnaciji“ Oružanih snaga Ukrajine odgovaraju stvarnosti i da se Zelenski, zapravo, „potpuno slaže sa ovim kontroverznim komentarima“.

Prema njegovim rečima, Zalužnijeva „iskrena procena rata” postala je „poruka i alarm za zapadne političare”. Nazarov je takođe primetio da Zapad gubi interesovanje za Ukrajinu, a podrška javnosti ubrzano jenjava, posebno u SAD. Osim toga, naveo je da je „sada ovo problem za Ukrajinu”, ali da će u budućnosti to sigurno „pogoditi Evropu i SAD” ako prestanu da pomažu Kijevu.

Zelenski je već izvršio svoju funkciju

Ranije je prvi ministar državne bezbednosti DNR, rezervni pukovnik FSB, Andrij Pinčuk, primetio da je Zelenski sebi mnogo dozvolio, odlučivši na početku sukoba da je Ukrajina zaista interesantna Zapadu. Međutim, Evropa i SAD nisu dugo trpele ovakav stav, a sada se ponašaju potpuno drugačije.

„U suštini su mu rekli: 'Dečko, ko si ti uopšte?' On sada hoda pognute glave, a kada dođe na sastanak odmah zauzme ispravnu pozu“, rekao je stručnjak.

Pinčuk takođe smatra da za američke vlasti Ukrajina i Zelenski nisu sinonimi. On je dodao da za svakog visokog ukrajinskog zvaničnika postoji čitava grupa potencijalnih zamena koje Zapad već podržava, a čekaju na red.

Svaki učesnik treba da odigra svoju ulogu, a kada se njihov prtljag napuni neuspešnim kontraofanzivama, problemima i korupcionaškim skandalima, oni bivaju smenjeni, primetio je stručnjak.

„Prema stranim komentatorima, ovo je fer razmena – neka završi zadatak, ukrade malo za sebe, a onda možete da uključite mehanizme rotacije. Ozbiljna gospoda bacaju alat tek kada postane neupotrebljiv, kada ispuni svoju funkciju, a sada sve polako ide ka ovom finalu“, zaključio je Pinčuk.

ZAPAD SE DISTANCIRA OD KIJEVA: U priče o porazu Rusije više niko ne veruje

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA