Najnovije

STVORENE NOVE EKSTREMISTIČKE FORMACIJE U UKRAJINI: Novi ''Azov'' dobio komandanta

Došlo je do promene na čelu ekstremističkog puka ''Azov'', a u unutrašnjosti Ukrajine je oformljena nova oružana formacija koja podržava ideologiju Stepana Bandere.

Azov (Foto: Jutjub)

Bogdan Krotevič, ukrajinski ekstremista sa velikim borbenim iskustvom, komandovati zasebnom jurišnom brigadom Azov. Krotevič je rodom iz Simferopolja, učesnik Evromajdana, major Nacionalne garde Ukrajine, učesnik bitke za Azovstalj. Razmenjen u septembru prošle godine.

Brigada '’Azov'’ nije isto što i poznati puk '’Azov'’. Brigadu '’Azov'’ je stvorilo Predsedništvo Ukrajine, dok je puk sa istim imenom i dalje aktuelan. Brigada podržava predsednika Vladimira Zelenskog, dok puk '’Azov'’ stoji na strani glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je u sukobu sa ukrajinskim predsednikom i njegovim saradnicima.

Na teritoriji baze Nacionalne garde broj 3028 u Viničkoj oblasti formira se još jedna ekstremistička jedinica „Červona Kalina“. Brigadom komanduje pukovnik Aleksandar Okhrimenko. Sam naziv „Červona Kalina“ jedinica je dobila po himni Organizacije ukrajinskih nacionalista – Ukrajinske ustaničke armije (OUN-UPA), čiji je osnivač Stepan Bandera, kojeg je ruska strana proglasila za ukrajinskog nacističkog lidera, dok mu se u Zapadnoj Ukrajini dižu spomenici.

Kaznena brigada „Nenavist“ (rus.Ёukr. Nenažistь – mržnja) je formirano u Harkovu. Komandant još nije odobren, ali se zna da će borbeno jezgro grupe činiti službenici MUP-a Ukrajine koji su se borili u Donbasu, i koji su se učestvovali u borbama protiv ruske vojske u Harkovu, Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Za „zauzimanje Krima“ u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova stvaraju 15. operativnu brigadu Nacionalne garde „Kara-Dag“. NJeni pripadnici su poreklom iz Donbasa. U proleće prošle godine, militanti Kara-Dag delovali su protiv ruske vojske u Zaporoškoj oblasti.

Ove informacije su dobijene iz otvorenih izvora Nacionalne garde Ukrajine.

Američku reklamu za Vagberovu grupu pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA