Najnovije

Boško Obradović: Vučićeva vlast sve više okreće leđa Rusiji

Svi se sećamo da je predsednik Republike Aleksandar Vučić mnogo puta u javnosti isticao svoju bliskost sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, hvaleći se da se sa njim lično susreo 10, 11, 12... puta. Međutim, to samohvalisanje je naglo utihnulo u poslednjih godinu dana od izbijanja ukrajinske krize i čak se okrenulo u svoju suprotnost - sada predsednik Republike, ničim izazvan, sam javno ističe kako se sa Putinom nije ni čuo ni video godinu dana. O čemu se tu zapravo radi?

Piše: Boško OBradović, predsednik Dveri

Uvek kada je aktuelna vlast činila poteze koji su išli u korist zapadnim centrima moći, kada se odricala srpskih nacionalnih i državnih interesa, posebno po pitanju KiM, to je pokušavala da u javnosti prikrije proruskim manifestacijama. Tako je povremena proruska retorika služila samo da zadrži proruski opredeljene među biračima SNS, kojih je veliki broj, kako se oni ne bi opredelili za neku drugu političku opciju koja nije toliko servilna prema Zapadu. Jer posle zagrljaja sa Klintonom i Blerom, preko je potrebno bilo tu zavisnost prema Zapadu kamuflirati izrazima ljubavi prema Rusiji.
 
Međutim, već duže vreme odnosi između Srbije i Rusije stoje u mesto ili sada već nazaduju. Rusko osoblje srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu nije dobilo diplomatski status kakav imaju drugi predstavnici stranih država u Srbiji, brojni pripremljeni međudržavni sporazumi stoje nepotpisani i neratifikovani, otkazuju se vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom, a Belorusiji čak uvode i sankcije. U Ujedinjenim nacijama se, od izbijanja ukrajinske krize, u više navrata glasa protiv interesa Rusije. Posebno je dramatično da ministar spoljnih poslova Ivica Dačić već mesecima odbija susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, dok je novi predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić odbio više poziva da sa parlamentarnom delegacijom poseti Rusku Dumu. O ulozi Rusije u SB UN kada je u pitanju očuvanje KiM u sastavu Srbije vlast više apsolutno i ne govori.
 
Uveren sam da Vučićeva vlast sve više okreće leđa Rusiji i da stvari ne idu u dobrom pravcu. Ostalo je još samo da pod pritiskom Zapada uvedemo sankcije Rusiji pa da naši međusobni odnosi krenu jednim potpuno pogrešnim i štetnim smerom koji nas vodi u to da nas Rusija proglasi neprijateljskom zemljom i da ugrozimo brojne ekonomske i energetske oblike saradnje, a posebno odbranu KiM. To što je Zapadu trenutno važnije da naša vlast pristane na kapitulaciju u formi francusko-nemačkog sporazuma o KiM, ne znači da Zapad paralelno neće pojačavati i pritiske po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, što već i vidimo ovih dana. Svedoci smo i medijskih priprema za uvođenje sankcija u formi optuživanja Rusije da stoji iza demonstracija u Beogradu, po NATO modelu Mila Đukanovića koji je svojevremeno u Crnoj Gori za svaki otpor vlasti optuživao Rusiju da stoji iza toga. Pogrešna politika aktuelne vlasti po oba ova pitanja predstavlja najvažniji spoljno-politički izazov pred kojim se nalazimo u ovoj godini. Sve srpske patriote treba da se ujedine u još jačem otporu sve otvorenijim namerama vlasti da napravi ove dve kardinalne greške po interese srpske države i naroda.

Zelenski: Nećemo braniti Bahmut po svaku cenu – do poslednjeg vojnika

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA