Najnovije

Galijašević: Šmitov novi mehanizam finansiranja antisrpske propagande

BANJA LUKA - Odluka Kristijana Šmita da nametne izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari provocira međuetničke konflikte Bošnjaka i Srba jer utvrđuje novi mehanizam finansiranja antisrpske propagande, izjavio je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Galijašević u izjavi za Srnu kaže da Memorijalni centar Srebrenica ovom Šmitovom odlukom obezbeđuje sebi šest miliona KM za mnoge projekte.

"Istovremeno, to je ustupak bošnjačkoj politici i odgovor na preteće poruke koje konstantno stižu iz SDA i od Bakira Izetbegovića", kaže Galijašević.

Na ovaj način, kaže on, Šmit pokušava da se predstavi kao moćni kolonijalni upravnik, što je potpuno suprotno odluci država članica EU o dodeli BiH statusa zemlje kandidata za punopravno članstvo u Uniji.

Galijašević napominje da se sukobi u BiH uvek intenziviraju kada Šmit poništi ljudska prava, zakone i Ustav, te odluči biti zakonodavac, a posebno na vrlo osetljivom pitanju Srebrenice.

"To nije prvi put. Oko sadržaja izmena Izbornog zakona, odmah posle održanih opštih izbora, sukobila su se 'entitetska braća'", navodi Galijašević i ističe da Bošnjaci i Hrvati podržavaju samovolju i kriminal Šmita, ali očekuju da mere, odluke i zakoni koje protivustavno donosi, budu u njihovu korist.

Prema njegovim rečima, zato je Šmit doneo jednu odluku u korist Hrvata zbog koje mu svakodnevno stižu pretnje iz Sarajeva i, ceneći da mu je ugrožena politička pozicija, odlučio je u svoju korist jednu takvu odluku pokloniti Bošnjacima i njom uvećati zapadni ugled kod Bošnjaka na štetu Srba, te time, vratiti moć i kontrolu u BiH.

"Šmit nema mandat visokog predstavnika i šta god radio biće tek ružna i prolazna figura političkog turiste koji se samo trudi da BiH ostane potpuno neodrživa, u sukobu i trajnom stanju kolonijalnog priveska", naveo je Galijašević.

Ukazuje da je diktatura u BiH rođena kada su se svojevremno "Nemci i Britanci dosetili da visoki predstavnik ima ovlaštenja da tumači vlastita ovlaštenja i na taj način se može transformisati u konačnog tumača celog Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ustav BiH".

Šmit je doneo Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

SVE MOŽE NOVCEM DA SE REŠI: Mogući ishod rata u Ukrajini

Izvor:rtv.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA