Najnovije

ŠPANCI USTALI PROTIV NATO PAKTA: Masovni protest u Madridu protiv zločinačke alijanse i politike prema Ukrajini

U glavnom gradu Španije održan je marš protiv vojne strategije NATO-a i slanja oružja Ukrajini.

Foto: Printskrin

Kako prenosi TASS, u Madridu je održan marš protiv vojne strategije NATO-a i slanja oružja Ukrajini.

Akciju je organizovala Madridska platforma protiv NATO-a i baza. Učesnici mitinga uzvikivali su slogane protiv Severnoatlantske alijanse. Mnogi od okupljenih poneli su sa sobom ruske zastave.

Šetnja je počela na jednom od centralnih trgova Kalja i završena mitingom ispred španskog Ministarstva spoljnih poslova.

Organizatori marša smatraju da sukob neće biti rešen ukoliko NATO nastavi da se meša u situaciju.

Prema rečima organizatora, miting je bio usmeren „protiv podrške španske vlade vojnoj strategiji NATO-a, koju promovišu SAD protiv Ruske Federacije, a ukrajinski narod se koristi kao taoci“.

„SAD se ne bi usudile da učine toliko da nije bilo entuzijastične podrške evropskih vlada, talaca krupnih kapitalnih interesa“, napominju organizatori demonstracija.

Demonstranti su takođe tražili da se sredstva iz vojnih budžeta, koji čine dva odsto BDP-a zemlje, preusmere na socijalnu potrošnju i podršku stanovništvu u uslovima rasta cena struje, hrane i drugih usluga.

Predstavnici Narodne skupštine protiv rata konstatovali su da su mnoge evropske zemlje povećale vojnu potrošnju, zbog velikog interesovanja NATO-a za tu situaciju. To je dovelo do viših cena energije i hrane.

Demonstranti su pozvali španske vlasti da prestanu da podržavaju „zločinačku strategiju Sjedinjenih Država“, kao i da obustave isporuku oružja Kijevu i obuku ukrajinske vojske. Pored toga, organizatori demonstracija su se zalagali za prestanak članstva Španije u NATO-u i izdvajanje sredstava za potrebe radničke klase.

Španski premijer Pedro Sančez je u januaru rekao da je od početka sukoba u Ukrajini španska vlada izdvojila više od 300 miliona evra za vojnu pomoć Kijevu.

Ministarstvo zemlje je takođe izvestilo da je preko Poljske u Ukrajinu poslato više od 40 zaliha: vojna oprema (velikokalibarska artiljerijska municija, municija velikog dometa i drugo), vojna oprema (uniforme i oprema za hladno vreme), medicinska oprema ( individualni borbeni kompleti, respiratori, hitna medicinska pomoć i druga sredstva), generatori različitih kapaciteta, laka terenska vozila, vozila hitne pomoći i humanitarna pomoć. Takođe u novembru, španska vlada je poslala protivraketne i protivvazdušne sisteme, uključujući šest lansera Havk i protivvazdušni sistem Aspide. Španska vlada takođe planira da pošalje 6 tenkova Leopard 2A4 u Ukrajinu. Prema Sančezovim rečima, planirano je da se broj tenkova poveća na 10 borbenih jedinica.

O proboju ukrajinske odbrane pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA