Најновије

ШПАНЦИ УСТАЛИ ПРОТИВ НАТО ПАКТА: Масовни протест у Мадриду против злочиначке алијансе и политике према Украјини

У главном граду Шпаније одржан је марш против војне стратегије НАТО-а и слања оружја Украјини.

Фото: Принтскрин

Како преноси ТАСС, у Мадриду је одржан марш против војне стратегије НАТО-а и слања оружја Украјини.

Акцију је организовала Мадридска платформа против НАТО-а и база. Учесници митинга узвикивали су слогане против Северноатлантске алијансе. Многи од окупљених понели су са собом руске заставе.

Шетња је почела на једном од централних тргова Каља и завршена митингом испред шпанског Министарства спољних послова.

Организатори марша сматрају да сукоб неће бити решен уколико НАТО настави да се меша у ситуацију.

Према речима организатора, митинг је био усмерен „против подршке шпанске владе војној стратегији НАТО-а, коју промовишу САД против Руске Федерације, а украјински народ се користи као таоци“.

„САД се не би усудиле да учине толико да није било ентузијастичне подршке европских влада, талаца крупних капиталних интереса“, напомињу организатори демонстрација.

Демонстранти су такође тражили да се средства из војних буџета, који чине два одсто БДП-а земље, преусмере на социјалну потрошњу и подршку становништву у условима раста цена струје, хране и других услуга.

Представници Народне скупштине против рата констатовали су да су многе европске земље повећале војну потрошњу, због великог интересовања НАТО-а за ту ситуацију. То је довело до виших цена енергије и хране.

Демонстранти су позвали шпанске власти да престану да подржавају „злочиначку стратегију Сједињених Држава“, као и да обуставе испоруку оружја Кијеву и обуку украјинске војске. Поред тога, организатори демонстрација су се залагали за престанак чланства Шпаније у НАТО-у и издвајање средстава за потребе радничке класе.

Шпански премијер Педро Санчез је у јануару рекао да је од почетка сукоба у Украјини шпанска влада издвојила више од 300 милиона евра за војну помоћ Кијеву.

Министарство земље је такође известило да је преко Пољске у Украјину послато више од 40 залиха: војна опрема (великокалибарска артиљеријска муниција, муниција великог домета и друго), војна опрема (униформе и опрема за хладно време), медицинска опрема ( индивидуални борбени комплети, респиратори, хитна медицинска помоћ и друга средства), генератори различитих капацитета, лака теренска возила, возила хитне помоћи и хуманитарна помоћ. Такође у новембру, шпанска влада је послала противракетне и противваздушне системе, укључујући шест лансера Хавк и противваздушни систем Аспиде. Шпанска влада такође планира да пошаље 6 тенкова Леопард 2А4 у Украјину. Према Санчезовим речима, планирано је да се број тенкова повећа на 10 борбених јединица.

О пробоју украјинске одбране прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА