Najnovije

JURIJ PODOLJAKA: Došli su sudnji dani "ukrajinskog Bahmuta" - Do čega to može da dovede

Poslednji uspesi Vagnerovaca u oblasti Artemovsk (Bahmut), koji su bili očekivani, ali koje je banda Zelenskog tvrdoglavo pokušavala da negira, vode bitku u sledeću (pretposlednju) fazu (operativno opkoljavanje, a zatim uništenje ili bekstvo).

Piše: Jurij Podoljka, vojni analitičar

Čvrstina redova oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti rapidno opada, uprkos činjenici da komanda goni u sigurnu smrt nepripremljene mobilisane, regrutovane na brzinu (početkom januara). Stopa preživljavanja te ”dopune” je, po podacima ukrajinskih izvora, praktično nula (oko 4 sata borbe preživljavaju), što poništava napore za pripremu buduće prolećne ”ofanzive OSU”. 

Međutim, još uvek nema naređenja za konačno napuštanje grada (iako su najsposobnije i borbeno spremne jedinice već povučene). I to daje našoj vojsci jedinstvenu šansu da nanese neprijatelju poraz, koji će u velikoj meri predodrediti i rezultat skorašnjih bitaka. 

Početak bitaka za Ivanovskoje (Krasnoje) i uspesi na severu Artemovska i na području Paraskovijevke mogu dovesti do toga da za nekoliko dana Artjomovska grupa Oružanih snaga Ukrajine bude operativno opkoljena, što će onemogućiti organizovanu evakuaciju jedinica. 

To znači da ako Vagnerovci krenu u odlučujući napad baš u ovom trenutku, ono što se nedavno desilo u Soledaru, biće ponovljeno ovde, samo što će za Oružane snage Ukrajine to značiti nekoliko puta veće gubitke (koji su i onako već ogromni). 

Znači – OSU preti prava katastrofa. A onda će doći vreme za glavni udarac Oružanih snaga Ruske Federacije, koji još nije nanet. A ako ovaj udar bude uspešan (a  zapadna vojska ga očekuje u narednih nedelju ili dve), onda bi Oružane snage Ukrajine konačno mogle da zaborave na ofanzivu na proleće. Ali hajde da ne trčimo pred rudu... Čekamo oslobođenje Artemovska, zatim Severska itd.

General Zalužni otkrio vojnom vrhu SAD ukrajinske gubitke: Cifra je strašna

Izvor: InfoDefens/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA