Najnovije

ORBAN: Zapad blizu odluke o slanju vojske u Ukrajinu

Zapadne zemlje su veoma blizu ozbiljnog razgovora o perspektivi slanja savezničkih trupa u Ukrajinu, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Viktor Orban (Foto: RIA Novosti)

Prema Orbanovim rečima, lideri zapadnog sveta pate od „ratne groznice“ i „šalju sve opasnije oružje u Ukrajinu“, pošto je slanje borbenih aviona u Kijev, što se nekada smatralo tabuom, već na dnevnom redu.

„Po mom mišljenju, veoma smo blizu toga da sa punom ozbiljnošću predložimo da vojnici savezničkih zemalja Ukrajine pređu granicu i uđu na teritoriju Ukrajine. Tako da moram da kažem da… svet nikada nije bio tako blizu da lokalni rat, uostalom, radilo se o Lugansku i Donjecku, preraste u svetski rat.

Verovatnoća za to raste iz dana u dan“, rekao je Orban na radiju Košut.

Orban je ranije rekao da se zemlje Evrope, „kao mesečari na krovu“, neprestano klate na ivici rata sa Rusijom. U stvari, indirektni rat, rekao je on, već je u toku, pošto Zapad isporučuje Kijevu sve smrtonosnije oružje i može čak ići do slanja „mirovnih trupa“.

Prema rečima predsednika mađarskog parlamenta Lasla Kevera, brojne zemlje EU i NATO poslale su Ukrajini ubojito oružje u vrednosti od 60 milijardi dolara, što ih je učinilo učesnicima u sukobu.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je doneo dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto objasnio je da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitimni vojni cilj.

Lov na ukrajinsku vojsku u šumama pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA