Najnovije

ŠTA JE DOGOVORENO U OHRIDU: Đavo u detaljima i kalendaru

Da li je Beograd pristao na zahteve Brisela, Vašingtona i Prištine?

Žozep Borelj (Foto: Jutjub)

Šef diplomatije EU Žozep Borelj saopštio je sinoć, posle celodnevnih pregovora u Ohridu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, da ”Evropska unija pozdravlja što su se strane danas dogovorile o implementaciji Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, koji je predviđen da postane integralni i obavezujući deo evropskih puteva jedne i druge strane”.

Spoljnopolitička služba EU objavila je i Implementacioni aneks navedenog sporazuma, koji ni na prethodnom sastanku 27. februara u Briselu, a ni juče u Ohridu nije potpisan, a inače predviđa de fakto srpsko priznanje samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

”Ovaj Aneks predstavlja sastavni deo Sporazuma”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu EU, i napominje: ”Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju na poštovanje svih članova Sporazuma i Aneksa, i na implementaciju svih svojih obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.”

U Aneksu se, međutim, kao konkretne obaveze dveju strana, spominju samo sprovođenje Deklaracije o nestalim osobama koja je ispregovarana u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, implementacija člana 7 Sporazuma (od 27. februara) u vezi sa samoupravom srpske zajednice na ”Kosovu” (”u skladu sa relevantnim ranijim dogovorima iz dijaloga, kako ih je utvrdio EU posrednik”), te član 9 tog (nepotpisanog) Sporazuma od 27. februara o donatorskoj konferenciji u roku od 150 dana, s tim što je naglašeno da ”nikakve raspodele sredstava neće biti pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti implementirane”.

Obraćajući se medijima kasno sinoć, Žozep Borelj rekao je da je ”cilj bio da se Kosovo i Srbija dogovore kako da implementiraju Sporazum, prihvaćen na sastanku 27. februara u Briselu… To znači – koji praktični koraci treba da se preduzmu, do kada, ko i kako. Često se kaže da je đavo u detaljima, pa, ponekad je đavo u kalendaru, u rasporedu, u izboru trenutka.”

”Moram da priznam da smo isprva predložili ambiciozniji i detaljniji predlog Aneksa. Nažalost, strane nisu mogle da postignu dogovor o ovom detaljnijem predlogu”, otkrio je Borelj.

”Ovo nije učinjeno zbog toga što, s jedne strane, Kosovo nije bilo fleksibilno u odnosu na sadržinu, a sa druge strane zbog principa koje je Srbija ranije saopštila, da neće da potpiše, iako je potpuno spremna da implementira”, naveo je šef EU diplomatije.

”Kako bi se izbegle ove okolnosti, izneli smo niz kreativnih predloga i oko potpisa i oko sadržine, ali strane nisu bile u stanju da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje ambiciozno koliko smo mi predložili”, rekao je Borelj, i dodao da se ”Aneks i Sporazum smatraju usvojenim kroz moju izjavu koja će biti objavljena”.

U toj izjavi, kako je već citirano, ”Evropska unija pozdravlja što su se strane danas dogovorile o implementaciji Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, koji je predviđen da postane integralni i obavezujući deo evropskih puteva jedne i druge strane”.

”Neispunjavanje obaveza nosiće posledice”, pripretio je Borelj.

Aljbin Kurti rekao je pak da ”ovo nije završni dogovor, ali sporazum je prihvaćen, kao i današnji aneks. Predsednik Srbije beži od potpisivanja sporazuma, a on je de fakto priznanje. Sad imamo aneks kako ćemo ga realizovati. Za nas je prihvatljiv ovaj dogovor – ja ne bežim od potpisa.”

Treba napomenuti i da je Bazični ugovor Istočne i Zapadne Nemačke, zahvaljujući kome su obe postale članice Ujedinjenih nacija i koji je poslužio kao osnova za sporazum koji je sad na stolu, formalizovan potpisivanjem 21. decembra 1972.

Osim toga, i Prvi briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. parafiran je na odvojenim listovima papira od strane Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Potvrđujući da je Srbija prišla opasno blizu faktičkog priznanja samoproglašene nezavisnosti svoje južne pokrajine, bivši švedski premijer Karl Bilt čestitao je stranama na postignutom, ali je naglasio i da će ”implementacija sporazuma zahtevati veoma pažljivo nadgledanje i upravljanje u godinama koje su pred nama. Lekcije sporazuma iz 2013. ne smeju da se zaborave. Postoje dvosmislenosti koje zahtevaju oprez.”

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA