Najnovije

MAKEDONIJA JE ZEMLJA ČETNIKA: Svi su se prezivali na ić; Istina o Veri Pešič (VIDEO)

Makedonija je bila zemlja četnika. Tamo su deda, unuk, sin, generacije su bile u četnicima. Tamo je nastala i himna „Spremte se, spremte četnici“, posle jedne pobede nad bugarskim komitama u selu Drenovo, u centru Makedonije, rekao je Miloslav Samardžić, urednik kanala Pogledi, gostujući u emisiji Akademija na kanalu Pravi odgovor, a povodom inicijative LJubča Georgijevskog, bivšeg premijera Makedonije, i osnivača VMRO-DPMNE, da se u Severnoj Makedoniji rehabilituje Vardarski četnički korpus.

Miroslav Samardžić (Foto: HelmKast)

- Kada je izbio Drugi svetski rat, odmah je osnovano desetine četničkih odreda, jer je država propala, državna adinistracija, državna vojska, državna policija, okupator je došao, i trebalo je neko da štiti narod od albanskih terorista i bugarskih okupatora. I odmah su širom Makedonije osnovani četnički odredi – kazao je Samardžić.

On je rekao da je sliku o makedonskim četnicima upotpunio tek kada je stupio u kontakt sa bugarskim istraživačima i dokumentacijom koja postoji u Bugarskoj.

- I ja sam dugo smatrao da je postojao samo jedan korpus, a to je Prvi Vardarski četnički korpus, međutim, preko Bugara sam saznao da je postojao i Drugi, koji je u stvari brojniji, kao i Gornjopološki, dakle tri četnička korpusa – otkriva urednik kanala i produkcijske kuće „Pogledi“.

Samardžić je izneo podatak da poseduje spisak celih formacija tih korpusa i kako ističe, sva ili skoro sva prezimena završavaju na „ić“.

On je potvrdio da su mnogi četnici, krajem rata prešli u partizane, sa ciljem da se infiltriraju, verujući da će komunistička prevlast kratko trajati. Oni su, prema njegovim rečima bili i u vlasti, krijući tajnu da su skoro sve vreme rata bili u četnicima, čak i od svojih porodica, tako da ni njihova deca nisu znala za to.

Samardžić je otkrio i pravu istinu o Veri Pešić, „srpskoj Mata hari“, o kojoj se snimaju romantizovani filmovi i serije u Srbiji, rekavši da je ona bila nemački špijun i da je razotkrila veliki broj četničkih ilegalaca koje su Nemci potom streljali. Takođe je kazao da je Vera Pešić u srodstvu sa političarkom Vesnom Pešić.

Detaljnije o sudbini Vere Pešić i o četnicima u Makedoniji možete pogledati u emisiji Akademija.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA