Najnovije

Glavni američki general srušio snove Kjeva: Verovatno neće biti postignuto

Navedeni cilj Ukrajine o proterivanju svih Rusa verovatno neće biti postignut ove godine, ocenio je general Mark Mili, načelnik Generalštaba američke vojske. NJegovi komentari usledili su nakon što je Kijev najavio veliku prolećnu ofanzivu i požalio se da nema svo oružje potrebno za nju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je cilj da se "izbaci svakog Rusa iz Ukrajine koju je okupirala Rusija", rekao je Mili za "Difens 1". "A to je ozbiljan vojni zadatak. Veoma, veoma težak vojni zadatak."

"Ne kažem da se to ne može uraditi, ali mislim da to neće biti urađeno ove godine", dodao je on.

Ovo nije prvi put da je Mili izrazio skepticizam u pogledu ukrajinske vojne pobede. Na konferenciji za novinare u novembru, on je rekao da verovatnoća da Kijev zauzme Krim "u skorije vreme nije velika".

Ranije ove nedelje, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će kijevske snage koristiti novoisporučene nemačke tenkove "leopard" za napade u više pravaca, počevši od aprila ili maja.

Sam Zelenski nije bio toliko siguran, rekavši da Kijev čeka još isporuka oružja i municije sa Zapada, i nazvao situaciju na frontu "nepovoljnom".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je SAD i njihove saveznike da nastave da šalju Ukrajini oružje i novac, čak i ako ofanziva ne postigne 100 odsto svojih ciljeva. U međuvremenu, njegov zamenik Andrej Melnik rekao je nemačkom listu "Frankfurter algemajne cajtung" da napad još nije sasvim spreman.

"Ne želimo da započnemo kontraofanzivu dok se ne pripremimo", rekao je on. "Sada imamo otprilike 50-60 zapadnih tenkova, ali Rusi su mogli da proizvode deset tenkova dnevno. To znači da još dugo nećemo moći da ostvarimo odlučujuću prednost na bojnom polju."

Melnikove primedbe su došle u kontekstu poziva na više oružja, jer je tvrdio da Zapad ne bi trebalo da povuče "crvenu liniju" u snabdevanju Ukrajini borbenim avionima.

SAD i njihovi saveznici poslali su Kijevu oružje, municiju i opremu u vrednosti od preko 100 milijardi dolara do kraja 2022. godine, prema ruskom Ministarstvu odbrane. Mili je za "Difens 1" rekao da će američkoj vojnoj industriji trebati "verovatno nekoliko godina" da popuni svoje zalihe i ispuni potrebe Pentagona. To se "neće magično dogoditi preko noći" i biće "veoma skupo", dodao je.

Zastava "Vagnera" istaknuta na zgradi u samom centru Bahmuta (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA