Najnovije

(FELJTON) DŽevad Galijašević: Bosna na kraju svijeta i duše - Fehim Spaho podržao NDH i Pavelića (6)

Piše: DŽevad Galijašević

Ulica Fehima reisa Spahe

Fehim Spaho, brat Mehmeda Spahe, lidera bh. muslimana između dva svjetska rata, bio je šesti po redu reis-ul-ulema u vremenu Kraljevine Jugoslavije i tzv. NDH. Prema dostupnim informacijama, izjašnjavao se kao Hrvat, a iako je prije rata podržavao opstanak tadašnje jugoslovenske države, kasnije je prihvatio tzv. NDH i pozvao je sve muslimane da urade isto.

Upravo je podržavanje fašističke satelit-države bilo sporno kada je riječ o Fehimu Spahi, iako je i on sam kasnije, iznosio pritužbe na račun ustaške vlasti i pokrenuo potpisivanje mnogobrojnih peticija Ilmije, protiv zločina nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Iznenada je umro u februaru 1942. godine.

Ulica Asafa Serdarevića

Asaf Serdarević je bio jedan od osnivača, pronacističke  organizacije „Mladi muslimani“. Priključio se ustaškoj  mslimanskoj, jedinici Muhameda efendije Pandže Partizani ga hapse i streljaju, u Vitezu 1944.godine. 

Vrijedi napomenuti, da danas, u Sarajevu više nema ulice Vladimira Perića Valtera, narodnog heroja i čovjeka čije ime Sarajlije rado prizivaju, kada spominju svoju "slavnu antifašističku prošlost". Umjesto Valtera, danas većina stanovništva tog grada slavi Sulejmana ef. Paćariz, pukovnik puka samoodbrane SS policije u Sandžaku, po kome je nazvana jedna ulica u Sarajevu. 

Zato antifašistički žar koji su Sarajlije pokazali prilikom nedavne mise za tzv "Blaiburške žrtve", bez imalo sumnje, predstavlja tek izolovani incident u ponašanju većine stanovništva najvećeg bosanskohercegovačkog grada, koje su proteklih decenija "protjerale" gotovo svaki trag antifašizma iz Sarajeva, ali i iz ostalim gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Dok je nekoliko hiljada Sarajeva tog vikenda „glume“,  mahalo partizanskim zastavama, navijalo za Valtera i govorilo da održavanje mise za "Luburića i ustaše" u njihovom gradu neće proći, u neposrednoj blizini demonstranata nalazila se škola posvećena Mustafi Busuladžiću, Alijin jaran, Luburićev ideološki brat, poštovalac Hitlera, Pavelića i NDH.  Uz njega, tu je i spomenik u vidu ulice, Enveru Čolakoviću, atašeu za kulturu ustaške NDH u Mađarskoj.
U glavnom gradu Federacije BiH, ali i drugim mjestima u tom entitetu, otkako je nakon raspada Jugoslavije vlast preuzela "državotvorna bošnjačka stranka" SDA, brojne ustaše i otvoreni saradnici nacista su počast u vidu davanja imena ulicama, trgovima i školama po njima.

U Sarajevu više nema ulica posvećenih ni prvom predsjedniku ZAVNOBiH-a Vojislavu Kecmanoviću Đedi ni Vasi Miskinu Crnom. Zapravo, u tom "antifašističkom" gradu više nema nijedne ulice koja nosi ime partizanskog narodnog heroja ili borca protiv fašizma. Zbog toga postoje ulice posvećene Osmanu ef. Rastoderu, pripadniku i aktivisti pronacističke muslimanske milicije Sandžaka, kao i ulica rođenog brata prosrpski orjentisanog predsjednika Jugoslovenske Muslimanske Organizacije Mehmeda Spahe, poznatom  Fehimu ef. Spahi, koji je kao vođa Islamske zajednice, u aprilu 1941. godine, pozvao tadašnje muslimane da pozdrave "rođenje NDH",  U Goraždu je prije nekoliko godina iz naziva tamošnje srednje škole uklonjeno ime Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika i genija u istoriji čovječanstva, a škola je dobila ime Huseina DŽoze, direktora imam SS "Handžar divizije". 


 
AMIN AL HUSEINI– Jerusalimski Muftija. duhovni vođa muslimana nacista – pokrovitelj 13. SS divizije

O "slavnoj antifašističkoj bošnjačkoj tradiciji" koju pojedini sarajevski politički lideri pokušavaju predstaviti svijetu govori i činjenica da su najviše pozicije u strukturi monstruozne ustaške vlasti dodijeljene pripadnicima tadašnjeg "hrvatskog cvijeća". javnosti danas. 

Tako je Osman Kulenović bio prvi  potpredsjednik Ustaške vlade, prvih pola godine Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije,, a šest mjeseci poslije, naslijediće ga, rođeni brat,  DŽafer Kulenović. 

Prvi poglavar NDH bio je Ademaga Mešić, a dva pomoćnika su mu bili profesori Hakija Hadžić i Alija Šuljak. U Pavelićevoj vladi ministarska mjesta pripadala su četvorici Bošnjaka. Bili su to Mehmed Alajbegović, Hilmija Bešlagić, Meho Mehičić i zagrebački muftija Ismet ef. Muftija.
Ismet-beg Gavrankapetanović je bio potpredsjednik Ustaškog sabora, mjesto potpredsjednika Državne banke NDH pripalo je Junuzu Mehmedagiću, a veliki broj Bošnjaka je zbog "dubine" dobio brojne druge istaknute funkcije. ustaške države. Treba napomenuti i da su čak 34 generala u vojsci NDH, jedne od najmonstruoznijih tvorevina u istoriji čovječanstva, bili pripadnici bošnjačkog naroda, a broj pukovnika i viših oficira u toj monstruoznoj "vojsci" prelazio je nekoliko hiljada.

Nastaviće se…

Predhodne delove feljtona pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA