Najnovije

Jedina freska na svetu na kojoj Isus Hrist drži mač, nalazi se u Srbiji i šalje opomenu svakom neprijatelju

O njoj su ispričane brojne legende

Foto: Jutjub

Jedina freska na svetu na kojoj Isus Hrist drži mač, nalazi se u Srbiji, tačnije u metohijskom manastiru Visoki Dečani (crkva Hrista Pantokratora iz XIV veka). Na njoj je naslikan Isus Svedržitelj koji u ruci drži mač umesto knjige.

U Metohiji je kod srpskog naroda sačuvana legenda da se u smrtnom času kralja Stefana Dečanskog (ktitora manastira) koji je u mladosti ustao protiv svog oca, kralja Milutina, a kasnije stajao nemoćan pred sinom "carem Srba i Grka" - Dušanom Silnim, nad celom zemljom Srbijom začuo jauk poruke iz koje se samo jedna reč otrgla i vinula prema njegovoj zadužbini.

Kada je kao vatrena ptica sletela na krst manastira, među njegovim zidovima začuo se zveket oružja. Veruje se da se baš tada, knjiga u ruci Hrista Svedržitelja pretvorila u mač.

Druga legenda nas vodi u "tursko vreme", kada su osvajači sa istoka zastali pred Visokim Dečanima da opljačkaju i porobe ono što je pripadalo srpskom caru, Bogu i narodu. U tom trenutku, sveta knjiga je pala na pod i odmah se uznela na oltar, dok je sam Hristos Pantokrator uzvitlao mačem da odbrani hrišćansku svetinju.

Od tada na Kosovu i Metohiji postoji verovanje da mač u Hristovim rukama predstavlja mesto na kojem će doći do presudne bitke između hrišćanstva i onih koji napadaju hrišćanstvo i njegove svetinje.

Veliki Vagnerov plen pogledajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA