Најновије

ВЕЛИКИ ВАГНЕРОВ ПЛЕН: Освојили војно благо Совјетског Савеза (ВИДЕО)

Украјинска војска није успела да уништи складишта наоружања и муниције створена шездесетих година прошлог века у рудницима соли у селу Парасковијевка код Соледара.

Вагнерова група (Фото: РИА ФАН)

Први пут су дописници РИА Новости посетили арсенале које су ослободили Вагнерови борци.

Група је у јануару преузела контролу над Соледаром, укључујући руднике соли, које је совјетска војска делимично користила као складиште оружја.

Од почетка сукоба у Донбасу, било је извештаја да украјински војници износе ове залихе, а прошлог лета су дигли у ваздух складишта оружја.

„Износили су га без журбе, полако, касније су сва складишта минирана за уништење, односно изнели су одавде оружје које им је требало, остало је остављено и минирано. Минирано је запаљивим бомбама, тј. У случају експлозије, како су планирали, овде би све изгорело и ништа не би остало“, рекао је борац агенцији.

Међутим, према његовим речима, у арсеналу је остало још доста пешадијског оружја и муниције.

„У складиштима, на пример, има 292 хиљаде сандука ППШ-а, сваки сандук има десет комада. Можете ли да замислите колике су то количине, ово све је само део од укупног наоружања“, рекао је саговорник агенције.

Он је појаснио да су након што су рудници дошли под контролу Вагнера, почели да их чисте. Штавише, према речима борца, украјинска војска је направила грешку приликом постављања експлозива.

„Њихова мина је сама експлодирала на врху, а у магацинима је пукао ланац, па није радио. Брзо су га спојили и мислили да ће само експлодирати, али су направили неку грешку <…> Само у пролазу је било четири и по тоне ТНТ-а са пластитом“, објаснио је он.

А у различитим деловима подземних складишта, додао је борац, постављене су мине.

Колико је остало до пада Бахмута, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА