Najnovije

IZDAJA: Pašinjan priznaje Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana i povlači Jermeniju iz ODKB

Jermenija je spremna da prizna Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana, pod uslovom da se obezbedi bezbednost jermenskog stanovništva u regionu, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan na konferenciji za novinare 22. maja.

Jermenski vojnik (Foto: Jutjub)

On se nada da će u bliskoj budućnosti biti potpisan mirovni sporazum sa Azerbejdžanom, Jerevan je spreman da razgovara o pitanju demilitarizacije jermensko-azerbejdžanske granice, rekao je Pašinjan.

„Jermenija ostaje posvećena mirovnoj agendi u regionu. Nadamo se da ćemo se u bliskoj budućnosti dogovoriti oko teksta mirovnog ugovora i da ćemo moći da ga potpišemo...

Ogledalo povlačenje trupa sa granice, po našem mišljenju, poslužiće da se obezbedi stabilnost.

Recipročno povlačenje trupa Jermenije i Azerbejdžana treba da se izvrši u skladu sa mapama koje je 1975. godine odobrio Generalštab SSSR-a“, precizirao je jermenski premijer.

Pašinjan je rekao i da bi Jerevan mogao da odluči da se povuče iz Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ako smatra da je ovo udruženje nesposobna struktura.

„Ako Jermenija de jure odluči da se povuče iz ODKB, onda će se to dogoditi nakon što Jermenija registruje da je ODKB napustila Jermeniju. Takva agenda postoji ako ODKB postane neaktivna organizacija. Tada ćemo morati da rešavamo sopstvene bezbednosne probleme“, objasnio je Pašinjan.

Podsećamo, Nagorno-Karabah (jerm. Arcah) je jermenska enklava koja se odlukom ovjetskih vlasti nalazi u Azerbejdžanu, a sa maticom Jermenijom je povezana uskim Lačinskim koridorom. Tenzije i oružani sukobi u tom regionu su započeti 1988. godine, a danas se događaju povremene oružane provokacije.

Jermenska opozicija je optužila premijera Pašinjana za veleizdaju zbog gubitka tog regiona i masovnog odlaska sa tog područja gde Jermenski narod živi od II veka pre nove ere.

Pojavljivanje generala Zalužnog u javnosti pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA