Najnovije

STAĆE NA PUT TURSKOJ EKSPANZIJI: Tri države rešile da zaustave Erdogana na Mediteranu, stvaraju vojni savez?!

Italijanska novinska agencija "Nova" objavila je da će grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas 18. juna posetiti Egipat kako bi nastavio pregovore sa egipatskim vlastima o sporazumu o razgraničenju morskih granica između dve zemlje.

Erdogan (Foto: Sajt predsednika Turske)

Prema agenciji, nakon što je potpisao sporazum o proglašavanju isključivih ekonomskih zona između Grčke i Italije, Dendijas je u utorak (9. juna) najavio da će posetiti Egipat kako bi dobio sličan rezultat.

Prema izjavama grčkog ministra spoljnih poslova, sporazum postignut u utorak između Italije i Grčke o određivanju ekonomskih zona "sigurno je naljutio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana", napominjući da je Italija u potpunosti usvojila tumačenje međunarodnog prava onako kako je Grčka namerila, prenosi libanski Al-Masdar News.

Grčki ministar spoljnih poslova takođe je jasno rekao da jedino Turska insistira na svojoj "jednodimenzionalnoj viziji".

Valja napomenuti da su ministri spoljnih poslova Italije i Grčke održali konferenciju za novinare u utorak (8. juna) u Atini, nakon što su potpisali Sporazum o uspostavljanju ekonomskih zona između dve zemlje i uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone.

Egipat traži da se blokira sporazum između libijske Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Erdogana na istoku Sredozemlja.

Kairo i Atina su se pre nekoliko meseci dogovorili da ubrzaju određenje morskih granica između njih i da poseta grčkog ministra spoljnih poslova u Kairo dolazi u veoma važno vreme nakon demarkacije granice između Grčke i Italije.

Egipat će moći da traži naftu i gas u zapadnim ekonomskim regionima koji se nalaze na pomorskoj granici sa Grčkom.

Rusija može jednim pogotkom da dobije rat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA