Najnovije

KINESKI ANALITIČARI: NATO kupuje vreme za naoružavanje "Kosova"

Cilj SAD je da i Evropa i Rusija pretrpe što veće gubitke, smatra kineski vojni analitičar, što je savršeno u skladu sa američkom globalnom strategijom i hegemonističkim interesima.

Kfor (Foto: flickr)

Situacija na Balkanu se upravo približava tački eksplozije. Kfor, mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om, sukobile su se u ponedeljak sa srpskim demonstrantima. Napetost je dramatično porasla nakon što su etnički albanski gradonačelnici preuzeli dužnost na severu pokrajine, u oblasti sa većinskim srpskim stanovništvom, posle aprilskih izbora koje su Srbi bojkotovali, prenosi "Global tajms".

Srbija i takozvano Kosovo imaju dugotrajne tenzije. Kosovo je bilo autonomna pokrajina Srbije u bivšoj Jugoslaviji. Uz podršku SAD i Zapada, Kosovo je pokrenulo borbu za "nezavisnu državnost" i zauzelo tvrdi stav prema Srbiji. Učešće NATO-a dodatno je pogoršalo razdor između takozvanog Kosova i Srbije, što je dovelo do vojnih sukoba i podrivanja mira zapadnog Balkana.

Dok situacija eskalira, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziva Kosovo da ublaži tenzije sa Srbijom. Ipak, ostaje sumnjivo da li NATO zaista želi da zaustavi sukob. Multinacionalni kontingenti, predvođeni NATO-om, raspoređeni su u četiri opštine na Kosovu kako bi obuzdali "nasilne demonstracije, dok su novoizabrani gradonačelnici poslednjih dana pokušavali da preuzmu dužnost", navodi se u saopštenju KFOR-a.

S jedne strane, NATO poziva na ublažavanje tenzija, ali u isto vreme, povećava vojno prisustvo. Izgleda da NATO samo kupuje vreme da naoruža Kosovo, smatraju vojni analitičari iz Kine.

Sada je već svakom jasno je da su SAD prilično dobre u glumljenju pravednosti: Vašington poziva na zaustavljanje borbi i za to vreme pomaže jednoj strani, kupujući vreme pozivima na prekid vatre. Obećanja NATO-a i drugih zapadnih zemalja o zaštiti Srba na Kosovu se jednostavno ne mogu ispuniti. U članku objavljenom u "Fajnenšel tajmsu" tvrdi se da je pokušaj Zapada da zaleči podele između Srbije i Kosova bio "nesrećan".

SAD provociraju novi rat na Kosovu

Song Zongping, kineski vojni ekspert i TV komentator, rekao je za "Global tajms" da se NATO snage nisu angažovale u očuvanju mira u Srbiji, već da su podržavale "nezavisnost Kosova", pomažući ugnjetavanje Srba. Suverenitet i nacionalna bezbednost Srbije očigledno nisu briga NATO-a.

"Sukob Rusije i Ukrajine za sada nije doveo do mirnog rešenja. Sada postoji mogućnost obnavljanja sukoba na Balkanu. Pošto u sukobu Rusije i Ukrajine nije postigao željeni efekat, Vašington sada pokušava da stvori novi rat na evropskom kontinentu", smatra Song.

SAD uopšte nisu zabrinute zbog mogućnosti izbijanja novih ratova u Evropi. U bilo kom trenutku Vašington može da povuče svoje vojne snage, ističe ovaj analitičar. Vašington se, zapravo, nada da će videti haos u Evropi, kao i haos u evropskoj ekonomiji i povećanje zavisnosti Evrope od SAD.

SAD ne treba ujedinjena i jaka Evropa. Konačno, pošto je sukob između Rusije i Ukrajine potrošio veliki deo američkih resursa, SAD će gledati na pogoršanje razdora između Srbije i Kosova kao na priliku da oslabe uticaj Rusije u Srbiji i na Balkanu.

Cilj SAD je da i Evropa i Rusija pretrpe što veće gubitke, što je savršeno u skladu sa njihovom globalnom strategijom i hegemonističkim interesima. SAD vide Evropu kao dva bureta baruta - jedno bure je već eksplodiralo a drugo bure je pred eksplozijom.

U očima Vašingtona, ova kriza u Evropi je prilika koju SAD moraju da iskoriste, zaključuje kineski analitičar.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA