Najnovije

JOŠ JEDAN SMRTNI SLUČAJ ZBOG ASTRAZENEKE: Preminuo medicinski radnik posle vakcinacije

Jedan od trojice lekara hospitalizovanih u Oslu nakon vakcinacije vakcinom AstraZeneka preminuo je, stručnjaci proučavaju moguću povezanost smrti sa vakcinom, rekao je Stejnar Madsen, medicinski direktor Norveške agencije za lekove.

AstraZeneka (Ilustracija: RIA Novosti)

"U subotu su medicinska agencija i Nacionalni institut za zdravlje izvestili da su tri pacijenta koja su primila vakcinu hospitalizovana zbog krvnih ugrušaka. Univerzitetska klinika je rekla da je jedan od hospitalizovanih umro", kaže Madsen na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, stručnjaci sada proučavaju sve izveštaje o stvaranju krvnih ugrušaka kod svih koji su vakcinisani, bez obzira na proizvođača vakcine. "Tražimo da medicinsko osoblje odmah prijavi takve slučajeve. Univerzitetska klinika istražuje postoje li zajedničke karakteristike između tri hospitalizovana pacijenta kod kojih su nastali krvni ugrušci. Oni takođe upoređuju ove slučajeve sa drugima koji su identifikovani u inostranstvu", objasnio je portparol agencije.

Pojasnio je da se stručnjaci slažu da je 14 dana nakon vakcinacije rizik od neželjenih efekata izuzetno nizak. Pacijenti su primili samo jednu dozu vakcine, bili su zdravi i imali su slične simptome. Madsen je objasnio da su istrage neželjenih efekata u toku i na nacionalnom i na evropskom nivou.

U petak je objavljeno da je preminuo jedan od mlađih članova medicinskog osoblja koji je primio vakcinu AstraZeneka. U subotu se saznalo za troje lekara hospitalizovanih nakon iste vakcinacije krvnim ugrušcima. Istovremeno, prema Madsenovim rečima, agencija je ovih dana primila oko hiljadu poziva o različitim neželjenim efektima od pacijenata i medicinskog osoblja. „Uglavnom se odnose na blage neželjene efekte, ali nekoliko žalbi treba rešiti jasnije“, - objasnio je predstavnik agencije.

Norveška je suspendovala vakcinaciju AstraZenekinom vakcinom.

U petak je objavljeno da je preminuo jedan od mlađeg medicinskog osoblja koji je primio vakcinu AstraZeneca. U subotu se saznalo za troje lekara hospitalizovanih nakon iste vakcinacije krvnim ugrušcima. Istovremeno, prema Madsenovim rečima, agencija je ovih dana primila oko hiljadu poziva o različitim neželjenim efektima od pacijenata i medicinskog osoblja. „Uglavnom se odnose na blage neželjene efekte, ali nekoliko žalbi treba rešiti bliže“, - objasnio je predstavnik agencije.

Norveška je suspendovala vakcinaciju AstraZenecom. Poznato je da je više od 120 hiljada Norvežana već vakcinisano ovom vakcinom. Više od 120 hiljada Norvežana je već vakcinisano ovom vakcinom.

Da li je Srbije od ranije znala da sa kineskom vakcinom njeni građani neće moći da idu u EU, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA