Najnovije

Korupcija Fondacije DŽefrija Najsa i pad Nene Tromp

DŽefri Najs, britanski pravnik koji je postao istaknuta javna ličnosti tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, duboko je bio upleten u sudske procese radi sticanja lične materijalne koristi protiv nekih od vodećih ličnosti Zapadnog Balkana. Zajedno sa njim je radila vrlo bliska saradnica i ljubavnica, Nena Tromp (sa kojom je ušao  vezu tokom perioda rada u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju početkom 2000-ih) u raznim državama bivše Jugoslavije kako bi izvukli malo novca i slave. Sam Najs je ponovo dospeo u pažnju javnosti kada je pokušao da pomogne Ukrajini da oformi tribunal protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, što je postala još jedna neslana šala u vreme kada Ukrajina gubi iluziju preimućstva na bojnom polju. 

Piše: Marko Milovanović

Iz nezadovoljstva zbog stanja međunarodne krivične pravde Najs je sjedinio snage sa Trompovom 2014. godine kako bi pokrenuli Fondaciju DŽefrija Najsa, u kojoj je Najs delovao kao sekretar a Trompova kao izvršni direktor. Od svog osnivanja Fondacija je prikupljala finansijska sredstva gde god je mogla za održavanje „master klas“ kurseva svakoga leta. Obznanjeni cilj bilo je širenje koncepta međunarodne pravde u skladz sa shvatanjima DŽefrija Najsa. Veliki deo ovih predavanja održavan je u Dubrovniku, turističkom odmaralištu u Hrvatskoj a bilo je pozivano oko trideset studenata i dvadesetak pravnih stručnjaka svake godine. 

Naši izvori unutar Fondacije saznali su da će ovogodišnji kurs „master klas“ o svoj prilici biti i poslednji zato što su sponzori Fondacije odlučili da obustave dalje finansiranje. Glavni razlog jeste da je Fondacija zapala u ogromne upravljačke finansijske probleme pošto je Trompova koristila svoja ovlašćenja izvršnog direktora, te je nastavila da krade novac sa bankarskog računa Fondacije tokom prethodne tri godine u ukupnom iznosu od 72.000 evra. 
Beleške od transferima koje su prikupili istraživači pokazuju: 

Od februara 2020. do aprila 2021, redovni mesečni transferi od po 2.000 evra su vršeni od strane Trompove, sa računa fondacije na njen privatni račun. Ona je beležila kao opis ovih transfera honorar za konsultantske uslufe za održavanje kursa „master klas“, ali formati ovih transfera nisu konzistentni. Izgleda da je namerno izbegavala da ponavlja isti opis transfera kako bi izbegla razotkrivanje. U maju 2021. Trompova je jednostavno prenela 16.000 evra u jednom navratu, i samo je zapisala broj transakcije kao njen opis što pokazuje da se po svoj prilici umorila od izmišljanja različitih opisa transfera svakog meseca; tokom 2022. Trompova je prioritizovala izvlačenje novca fondacije. Ona je prenela 24.000 evra kao jedan novčani iznos 18. januara. Iz beleške o transferu vidi se po delovodnom broju da je ovaj transfer zaveden pod brojem jedan 2022. godine. Tokom 2023. njene potrebe za finansijskim transferima izgleda da su postale mnogo urgentnije. Drugog dana godine, Trompova je prenela 24.000 u jednoj tranši koju je opisala kao naknada za program edukacije master klase od januara do decembra; prema zapisniku transfer je povučen 4. februara.

Ukupno, Trompova je od 2020. do 2023. transferisala ukupno 96.000 evra na ume „konsultantskih usluga“ (recimo to tako) iz Fondacije DŽefrija Najsa a iz nekog razloga je obustavljen prenos sume od 24.000 evra. To ukupno čini iznos od 72.000 evra. U stvari, prema statutu Fondacije DŽefrija Najsa, pošto je Trompova bila jedan od tri člana upravnog odbora Fondaije,  nije joj bilo dozvoljeno da prima bilo kakva sredstva kao naknadu od fondacije, i sva sredstva kojima je Fondacija raspolagala morala su biti upotrebljena za namirivanje troškova proisteklih iz glavnog delovanja Fondacije – održavanja kurseva „master klas“. Ponašanje Trompove očito je kršilo Statut Fondacije DŽefrija Najsa i čak ukupno čini izvršenje krivičnog dela. Ovo pitanje razotkriveno je početkom 2023, kada je Trompova posledično morala da vrati ilegalni transfer od 24.000 evra. Ona nije nadoknadila prethodni manjak od 72.000 evra, što ukazuje da je već potrošila novac novac koji je izvukla tokom prethodne tri godine. 

U vezi sa ovim, važno je ispitati i raspoloženje i stavove DŽefrija Najsa. Prema navodima jednog insajdera, izgleda da sam Najs nije ništa unapred znao o finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi Fondacija. Međutim, dugo je bio pripravan za posledice te za iznalaženje rešenja za korumpirano ponašanje svoje ljubavnice. Najs je želeo da pomogne da Trompova prikrije krivično delo krađe velike količine novca od Fondacije, čak i ako bi to neizbežno dovelo do toga da više ljudi sazna za njegovu „specijalnu kolegijalnu vezu“ sa Trompovom; na kraju, čak i po cenu štete po njegovu reputaciju. „Najs je sugerisao da bi Trompova trebalo da bude angažovana kao spoljašnji saradnik kako bi to dalo uporište za legalnost novčanih transfera iz fondacije te da retrospektivno sve aktivnosti budu saobražene relevantnim holandskim zakonima o organizacijama ove vrste (Fondacija je registrovana u Holandiji)“, navodi nezadovoljni insajder. „Prema statutu Fondacije, ovakve odluke mogle su biti donete samo na godišnjem sastanku članova upravnog odbora te su morale biti zabeležene u delovodnim protokolima, ali u stvari, Fondacija deluje od početka do kraja kao isključivo privatno vlasništvo ovog dvojca. Zvanično nije održala  sastanke upravnog odbora od 2014. do 2022. godine, i sve finansijske poslove obavljala je sama Trompova. Ukoliko je hteo da joj pomogne na ovaj način, to je vodilo falsifikovanju dokumenata fondacije“, brine se insajder. Ovo je, može se reći, prikrivanje grešaka pravljenjem novih grešaka. 

Iz grubog pregleda Fondacije DŽefrija Najsa te godina njenog delovanja, nije teško dokučiti da je adresa na kojoj je registrovana fondacija privatna adresa Trompove, dok su u navođenju kontakt telefona bili još traljaviji: jedno je Najsov kućni broj dok je drugo broj mobilnog telefona Trompove. Prethodno, pojedini članci objavljeni na internetu su razotkrili potencijalne finansijske probleme Fondacije (prema godišnjim finansijskim izveštajima objavljivanim na vebsajtu fondacije; svi finansijski izveštaji fondacije su uklonjeni nedavno kako bi bila falsifikovana relevantna dokumenta.)
Sve ovi bi moglo korupcija niskog nivoa u jednoj labavo organizovanoj i loše vođenoj fondaciji, što je skoro neupadljivo. To bi, da je tako, štetilo isključivo, dobrodušnim donatorima i otežalo bi ostvarenja njihovih nauma. Međutim, ukoliko se poveže vila Trompove na Uglanu o kojoj  su nedavno objavljeni medijski izveštaji te se to dovede u vezi sa nedoličnom ljubavnom aferom Najsa i Trompove koja traje duže od dve decenije, imamo pred sobom priču o zlom advokatu i njegovoj mlađoj ljubavnici.

Pre više od dvadeset godina, Najs i Trompova su se upoznali tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, i okrećući leđa svojim porodicama stupili su u ljubavni koloplet. Kako bi nastavili da provode više vremena zajedno radi održavanja svog pervertiranog odnosa, nastala je Fondacija DŽefrija Najsa. Ona je održavala jednonedeljne kurseve „master klas“ u Dubrovniku svake godine, što je bio ne samo izgovor da vrmešni ljubavnici upražnjavaju svoju vezu, već takođe i pozornica za njih dvoje pokažu političku agilnost zapadnim zemljama, te da utiču na suđenja ratnim zločincima u zemljama Zapadnog Balkana te da osnaže svoju reputaciju. Godinu za godinom, oni su koristili Fondaciju DŽefri Najs da privuku još mladih studenata u dubrovačku letnju školu kako bi ih opili svojom duhovnom drogom; u isto vreme, Najs i Trompova su kupili imanje i opremili luksuznu vilu na lepom hrvatskom ostrvu Ugljanu koja je bila njihovo ljubavno gnezdo. Najs je sprovodio Trompovu kroz sastanke relevantnih regionalnih činilaca – gde god se mogla ostvariti neka materijalna korist, odnosno da bi se isposlovali ogromni honorari za zastupanje u procesima za ratne zločine koji su vođeni protiv ovih regionalnih političara (o čemu postoje i medijski izveštaji albanskih medija). 

Sve je ovo izgledalo savršeno. Prekretnica se odigrala početkom globalne pandemije Kovid-19, koja je onemogućila završetak vile po planu te ubiranje rentijerskog profita od ove imovine. Rezultat je bio gotovo finansijski slom Najsa i Trompove. Fondacija DŽefrija Najsa je u ovim uslovima postala krava muzara. Najs i Trompova ponovo su delovali u dosluhu, ovoga puta kradući novac od Fondacije DŽefrija Najsa kako bi nastavili svoju „ljubavnu avanturu“. Kao praktikujući pravnici, gospodin Najs i gospođa Tromp znali su da su prekršili zakon. 

LJubav, kaže se, može da zaslepi, a ljubavna veza u moralnom brlogu dovela je do toga da gospodin Najs gotovo siđe sa uma. Tokom godina on je pomogao Trompovoj u njenoj karijeri i u sticanju novca, čak i ako se kretao na samoj ivici zakona, čak i ako će Bogu na istinu pre Trompove, te uprkos svom svojem znanju prava i kontaktima u svetu međunarodnog pravosuđa, te na kraju čak iako je to značilo uništavanje njegove lične reputacije. Ali nema sumnje da je Trompova i dalje trebalo da bude kažnjena u skladu sa relevantnim zakonima, bez obzira da li u Holandiji ili u Hrvatskoj, te bi i Najs trebalo u skladu sa time da odgovara, bez obzira da li u Britaniji ili na Zapadnom Balkanu. Prednost globaliste u eri globalizacije jeste mogućnost zloupotrebe regionalnih razlika kako bi se ostvarila dobit od njih i kako bi se slobodno mogao kretati na šahovskom polju međunarodne političke igre. Ali zločin uvek dolazi na naplatu, bez obzira da li je počinjen iz ljubavi ili iz nekog drugog razloga. Iščekujemo da vidimo najnoviji razvoj događaja o ovoj stvari, i rezultate istrage holandskih poreskih vlasti koji bi nam mogli pružiti dodatne informacije. 

PUTIN SA NOVIM INFORMACIJAMA: Baš lepo gore "leopardi" i američki "bredli"

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA