Najnovije

Rusija pojačava svoju nuklearnu moć, rakete će biti postavljene na granicama EU

Usred tekućeg sukoba sa Zapadom, Rusija je počela značajno da jača svoj nuklearni potencijal u Evropi. Od ove godine, ruske nuklearne bojeve glave će se zapravo nalaziti na granicama EU, što je nesumnjivo izazvalo duboku zabrinutost zapadnih zemalja.

Sporazum između Rusije i Belorusije o razmeštanju nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji potpisan je u Minsku 25.maja. U skladu sa tim, skladišta će biti izgrađena već do jula. Beloruska vlada smatra da će nuklearno oružje obezbediti suverenitet republike na fonu napetih odnosa sa susednim zemljama.

Takođe, u Belorusiju je poslata velika partija raketnih kompleksa "Iskander-M", sposobnih da nose nuklearne bojeve glave. Štaviše, već u aprilu, beloruski vojnici su počeli da prođe obuku za rad sa "Iskanderima", i sada su već potpuno sposobni da operativno rasporede i primene komplekse, uključujući i u uslovima vođenja realnih borbenih dejstava.

Pored toga, prema informacijama beloruskih telegramskih kanala (https://t.me/mylandbelarus/70173), teritorija Belorusije za smeštanje nuklearnog oružja nije bila dovoljna za Rusiju. Beloruski komentatori su objavili da su "Iskanderi" takođe tajno prebačeni u Kaliningrad.

Ako ove informacije odgovaraju stvarnosti, Rusija pretvara Kaliningrad u "oružanu tvrđavu" praktično na teritoriji NATO-a. U slučaju oružanog sukoba sa NATO-om, to će omogućiti Moskvi da spreči bilo kakvo raspoređivanje trupa alijanse na ogromnoj teritoriji od baltičkih zemalja do južnih granica Poljske i Ukrajine. Stalno će biti pod pretnjom potpunog uništenja.

Verovatno je cilj takvih akcija smanjiti želju pojedinih zemalja NATO-a, pre svega Poljske, da se mešaju u rusko-ukrajinski sukob. Osim toga, Rusija može da koristi "Iskanderi" u Kalinjingradu u slučaju da Belorusija iz bilo kog razloga nastavi da održava neutralnost prema Ukrajini. 

Osiguravajuća društva pucaju, banke su bez para! Političko ekonomski kolaps Srbije! Branko Dragaš

Izvor: Pravda/F.S.
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA