Najnovije

Elitna Asadova jedinica hitno upućena na sever da primiri Turke i njihove satelite (VIDEO)

Sirija je rasporedila jednu od svojih elitnih vojnih formacija u severnom regionu usred sve većih tenzija između turske vojske i kurdskih snaga.

Na video snimcima od 19.juna vidi se kako se nekoliko kolona 105. mehanizovane brigade Republičke garde Sirijske arapske vojske (SAA) kreće ka severnom delu sela Aleppo. Kolone su prevozile tenkove, borbene mašine pešadije, samohodne haubice i stotine vojnika.

105. mehanizovana brigada je jedna od najiskusnijih oklopnih jedinica u Siriji. Brigada je zaustavila napredovanje pobunjenika u nekoliko pravaca oko Damaska tokom ranih godina rata, a kasnije je predvodila operacije za oslobađanje većeg dela periferije prestonice.

 

Posted by ‎وسيم عيسى‎ on Monday, 19 June 2023

Sirijski vojni izvor rekao je za portal Južnifront da je elitna brigada poslala oko 40 tenkova i drugu opremu u severni deo Alepa.

Izvešteno je da su jedinice brigade raspoređene u blizini grada Manbidž, koji su držale kurdske Sirijske demokratske snage (SDF). SAA je dozvoljeno da se nalazi u oblastima grupisanja u ruralnom području na severu Alepa u skladu sa sporazumom koji je postignut pre oko pet godina.

Raspoređivanje je usledilo nakon velike konfrontacije između turske vojske i SDF-a u ruralnom području na severu Alepa.

 

Posted by ‎وسيم عيسى‎ on Monday, 19 June 2023

Prošle nedelje, turska vojska i njihovi sateliti izveli su niz artiljerijskih udara i udara bespilotnim letelicama po selu u severnom Alepu. Izvori vesti Bliski SDF-u rekli su da je u turskim napadima poginulo 21 osoba, uključujući borce grupe, sirijske vojnike i civile. Mnogi drugi su povređeni.

Kurdi su odgovorili napadom na turske baze i izbegličke kampove u ruralnom području na severu Alepa. Vatra grupe stigla je do područja Oncupinar u južnoj Turskoj. Međutim, nije bilo turskih žrtava.

Raspoređivanje Republikanske garde u severnom Alepu moglo bi biti usmereno na obuzdavanje turske vojske i SDF-a, sa ciljem deeskalacije tenzija u regionu.

U međuvremenu, Ankara i Damask nastavljaju pregovore o normalizaciji odnosa uz podršku Rusije i Irana. Samo sporazum između dve zemlje mogao bi da pomogne stabilizaciji situacije na severu Sirije. Ipak, takav sporazum očigledno nije blizu.

SEKUNDARNE SIROVINE: Pogledajte šta je ostalo pred Bahmutom nakon najnovijeg ukrajinskog pokušaja da se vrate u grad (FOTO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA