Najnovije

Rusi stigli na tri kilometra od Kupjanska; Šojgu: „Za koji dan imaćemo rezervnu armiju“

Ruska vojska je stigla na manje od tri kilometra od Kupjanska, važnog grada istočno, odnosno neznatno jugoistočno od Harkova.

Uzela je pod kontrolu predgrađe Kupjanska Sinjkovku i zauzela severni obod predgrađa Petropavlovka, ali u prvom pokušaju nije uspela da napreduje dalje.

Ukrajinci u borbu ubacuju rezerve i pokušaju da zatvore rupe u sopstvenoj odbrani.

Za Kijev je rusko stizanje pred Kupjansk bilo neprijatno iznenađenje.

Jednako neprijatno je i to što su se u borbe naglašeno uključili ruski tenkovi koji „u zoni viljdivosti“ tuku po ukrajinskim utvrđenim položajima ispred Kupjanska. Za njima dolazi ruska pešadija koja preuzima kontrolu nad prostorom.

Da li je ovo početak veće ruske ofanzive prema Izjumu i Harkovu – još nije jasno.

Prema rečima sekretara Saveta bezbednosti RF Nikolaja Patruševa, Oružane snage Ukrajine su od 4. do 21. juna izgubile više od 13 hiljada vojnika. Plus, za isto to vreme: 246 tenkova, uključujući 13 zapadnih, 42 višecevna raketna bacača, 10 aviona, 264 drona…

Ruski gubici su – i nakon 4. juna i generalno – višestruko manji, a ministar odbrane RF, general armije Sergej Šojgu, otkrio je da će  Oružane snage Ruske Federacije do kraja juna završiti formiranje rezervne armije, potom i armijskog korpusa. Obe formacije će biti naoružani sa oko 3.700 jedinica teške ratne tehnike.

Precizirao je da ruska vojna sila biti uvećana i za šest novih pukova.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane RF je već ugovore potpisalo sa 114 hiljada mladića koji žele da budu profesionalni vojnici i sa 52 hiljade dobrovoljaca.

Ukazao je: „Sakog dana, u proseku, potpišemo ugovore sa 1336 ljudi. Mnogi bi hteli odmah na front, ali će svi proći potrebnu obuku. Sa njima radi 645 instruktora sa borbenim iskustvom na osam poligona“.

Budući armijski korpus verovatno će pokrivati granicu sa Finskom.

Šojgu je naveo da će Zapad Kijevu do kraja 2023. isporučiti još 250 tenkova, od toga - 120 «Leoparda», 31 «Abrams» i 95 sovjetskih T-72. A takođe: preko 980 drugih oklopnih vozila i 273 topa.

Na ovo je Vladimir Putin rekao: „Da, mogu oni Ukrajini i dalje doturati naoružanje, ali njen mobilizacioni resurs nije neograničen. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da sa nama ratuje do poslednjeg Ukrajinca. Ipak, imate u vidu da ukrajinski napadački potencijal još nije potrošen“.

EKSKLUZIVNO: Palo veliko hapšenje u Zaporoškoj oblasti

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA