Najnovije

PUTIN GA OKRENUO NA TELEFON: Bez uspeha i realizacije nažalost

Bez uspeha.

Obaveze oko otklanjanja prepreka za izvoz ruske hrane i đubriva nisu ispunjene, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom, saopštio je Kremlj.

"Dvojica lidera razgovarali su o pitanju paketa sporazuma iz Istanbula. Vladimir Putin je istakao da glavni cilj sporazuma, a to je snabdevanje siromašnih zemalja žitom, uključujući i afrički kontinent, nije realizovan", navodi se u saopštenju.

SPREČEN STRAŠAN ATENTANT U MOSKVI: Spremao se pravi pakao (VIDEO)

Oba lidera su potvrdila zajedničku nameru za jačanje saradnje u različitim oblastima.

Navodi se da je do razgovora došlo na inicijativu južnoafričke strane.

Dodaje se da će razmatranje afričke mirovne inicijative o Ukrajini biti nastavljeno na drugom samitu "Rusija-Afrika", koji će se održati od 27. do 28. jula u Sankt Peterburgu. 

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se 17. juna sa delegacijom afričkih lidera, u kojoj su bili predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Komorskih ostrva Otman Gazali i predsednik Zambije Hakainde Hičilema. 

RUSI SPREMAJU NEŠTO VELIKO! Ovo govori koliko će rat trajati i otkriva poteze koji dolaze

Afrička inicijativa za rešavanje ukrajinske krize dotiče se pitanja kao što su bezbednosne garancije, sloboda kretanja žitarica kroz Crno more, oslobađanje ratnih zarobljenika i početak pregovora.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Za koordinaciju kretanja brodova zadužen je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Ruski predsednik je istakao da Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozi u svoje države, a ne u siromašne zemlje Afrike.

GORI NEBO I ZEMLJA U DONJECKU: Lete rakete NATO prozivodnje

Izvor: Sputnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA