Najnovije

Amerikanac poreklom sa Kosova osuđen na doživotni zatvor zbog širenja propagande Islamske države

Regrut Islamske države (ID), poreklom sa Kosova, koji je širio propagandu te terorističke grupe na internetu i borio se zajedno sa njenim članovima u nastojanju da vodi globalni "džihad" osuđen je u petak u SAD na doživotnu kaznu zatvora, prenosi Kljan Kosova.

ID (Foto: Jutjub)

Mirsada Kandićija (41) iz Bruklina u NJujorku osudila je savezna porota u maju 2022. On je uhapšen u Sarajevu, 2017. godine zbog optuže za zaveru i pokušaj pružanja podrške Islamskoj državi.

"Dok je služio terorističkoj kampanji ID, optuženi se borio na bojnom polju, širio propagandu, švercovao oružje i vrbovao zapadne regrute", rekao je pomoćnik američkog tužioca Metju Olsen iz Odeljenja za unutrašnju bezbednost Ministarstva pravde, preneo je "Foks njuz".

Tužioci su rekli da je Kandići regrutovao ljude iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i drugih zemalja da putuju u Siriju i Irak i pridruže se borbama ID. 

Navodno je jednom saradniku na internetu rekao da je radio u Turskoj u graničnoj kancelariji Islamske države kao deo tima koji je vršio proveru stranih boraca koji su želeli da odu u Siriju.

Širio je propagandu ID koristeći više od 120 naloga na Tviteru, preko kojih je objavljivao video snimke zarobljenika ID, uključujući i neke na kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju sopstvene grobove pre nego što su pogubljene. 

Sumnja se da je poslao na hiljade boraca iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ID, u Siriju i na Bliski istok.

Vlasti su saopštile da je Kandići pomogao DŽejku Bilardu da se priključi ID. Ovaj osamnaestogodišnji momak , australijski državljanin, poginuo je u samoubilačkom bombaškom napadu zapadno od Bagdada u martu 2015. 

Bilard se pridružio ID 2014 i ubio više od 30 iračkih vojnika i policajaca tokom samoubilačkog napada.

Napad je otvorio put ID da preuzme Ramadi i iračku provinciju Anbar nekoliko nedelja kasnije, svedočio je general iračke vojske.

Kandići je bio visokorangirani član ID koji je uživao u smrti i razaranju koje je izazvao pružanjem svih mogućih oblika materijalne podrške terorističkoj organizaciji, uključujući regrutovanje mnogih drugih u krvave redove ID u Siriji i na drugim mestima", rekao je američki tužilac Breon Pis.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je Kandići državljanin Kosova i legalan stalni stanovnik Sjedinjenih Država. 

U saopštenju se kaže da je bio jedna od hiljada radikalizovanih ličnosti iz desetina zemalja koje su otputovale na Bliski istok da bi se pridružile Islamskoj državi-

Iako mu je zabran izlazak iz SAD, i nakon nekoliko neuspelih pokušaja da ode odatle za Istanbu, Kandići je krenuo na dvodnevno putovanje iz NJujorka u Monterej, Meksiko, u novembru 2013. i leteo je kroz Panamu, Brazil, Portugal, Nemačku, Kosovo i Tursku pre nego što je stigao u Siriju krajem 2013.

"NJujork tajms" piše da su tužioci nakon dolaska na teritoriju ID rekli da se Kandići pridružio brigadi uglavnom stranih boraca, koju je u to vreme predvodio gruzijski državljanin, Omar al-Šišani, koji je služio kao ministar rata Islamske države.

Takođe je uspostavio odnose sa liderima ISIS-a kao što su Abu Lukman, vođa grupe u provinciji Raka,i Bajro Ikanović, bosanski državljanin koji je vodio kamp za obuku regruta u severnoj Siriji, rekli su tužioci. 

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA