Najnovije

STIGLO JEZIVO NEVREME U SRBIJU: Brisači ne mogu da postignu, ruši se drveće, MUP se oglasio (VIDEO)

Zaista jezivo nevreme.

MUP upozorava na opasnost od jakog vetra, obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada i apeluje na građane da se pridržavaju mera.

ŠAMARČINA ZA PAMĆENJE! UN stao na stranu Rusije

Ukoliko se građani nalaze u zatvorenom prostoru, potrebno je obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili jake kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građana.

Takođe je potrebno obezbediti prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, jer su oni dobri provodnici.

Ukoliko se građani za vreme nevremena zateknu na otvorenom, potrebno je skloniti se od bilo kojih visokih objekata (jarbola, stubova, kula) i imati na umu da je bezbedna udaljenost od ovih objekata jednaka njihovoj visini.

"Takođe, važno je izbegavati visoke objekte, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i dalekovode. Neophodno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini objekata ili automobila u koje se ne može ući kao zaklon", navodi se u saopštenju.

PRVI KADROVI UHAPŠENOG STRELKOVA: Snimak stiže iz suda u Moskvi (VIDEO)

Ukoliko se građani nađu u šumi, treba da potraže zaštitu ispod granja niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

„Neophodno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorenih polja, vrhova i planina, obala, rovova ili drugih vlažnih mesta.

Nemojte prelaziti vodu ili plivati. Ne preporučuje se držanje kišobrana ili drugih provodnih metalnih predmeta u rukama (palice za golf, štapovi za pecanje itd.) i izbegavanje blizine metalnih predmeta, bicikala, opreme za kampovanje itd.

Ne treba da stojite uspravno, već da čučnete ili se bar sagnete, ne dodirujući tlo rukama, a ako ste u grupi, između sebe treba da držite rastojanje od pet metara“, rekli su iz MUP-a.

Navodi i da ako se nalazite u automobilu za vreme jakog nevremena, automobil treba da zaustavite pored puta dalje od dalekovoda i drveća koje može da padne na automobil, da ostanete u automobilu i da upalite parking svetla dok nevreme ne prođe, zatvorite prozore i ne dodirujete metalne predmete u automobilu i izbegavate poplavljene puteve.

Iz MUP-a podsećaju da je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenja o vremenskim nepogodama na teritoriji Republike Srbije za 21. i 22. jul.

Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA