Najnovije

PUCAJU SISTEMI: Rusi ih nikad jače drže u šaci

Evropska komisija nema novca da finansira dodatne troškove transporta ukrajinskog žita.

Evropska komisija trenutno nema novca u budžetu i nema jasnog načina da pomogne u finansiranju dodatnih transportnih troškova neophodnih za izvoz ukrajinskog žita, nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žita u Crnom moru, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

UKRAJINCI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA - Brutalni gubici

Agencija navodi da to Rusiji ostavlja "mogućnost da zaradi", dok Kijev procenjuje da je dodatni trošak 30-40 dolara po toni.

U pismu od 21. jula koje je Rojters videlo, ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od šefa EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da EK pruži finansijsku pomoć za dodatne transportne troškove korišćenja alternativnih puteva EU poznatih kao koridori za slanje.

Osim toga, Kijev u pismu traži da se koridori solidarnosti prošire za 1-1,5 miliona tona mesečno kroz „zelene koridore”, koji obuhvataju Jadransko more, Baltičke države, Nemačku i Holandiju. Ranije ove nedelje, evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da bi Rusija mogla imati koristi od podrivanja ukrajinskog izvoza osim ako EU ne pomogne u smanjenju troškova, ali izvori su rekli Rojtersu da još nema jasnog puta.

„Još nismo našli rešenje za podršku transportu žitarica. LJudi se od prošle godine češu o tome. Mnogo je napora već uloženo u racionalizaciju sistema“, rekao je jedan izvor.

SAD ĆE ZELENSKI DA POŠIZI! Oglasila se predstavnica operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine

Drugi diplomatski izvor rekao je da je novca malo i da bi značajna sredstva mogla doći tek nakon srednjoročne revizije budžeta, koja bi mogla da potraje još nekoliko meseci, čak i kada se približava jesenja žetva kukuruza.

Jedno od pitanja u pismu je i privremena zabrana uvoza ukrajinskog žita u pet susednih zemalja EU, koje se zalažu da to traje do 15. septembra. Poljska se oštro protivi puštanju ukrajinskog žita na svoje tržište, rekavši da traži fleksibilan aranžman zabrane.

Ranije ovog meseca, Rusija se povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita kroz Crno more uz posredovanje UN i Turske, koji je omogućio bezbedan prolaz ukrajinskim teretnim brodovima natovarenim žitaricama, uljaricama i pšenicom do svetskih tržišta.

AMERI JAVLJAJU! Ukrajinci kreću u presudnu bitku, goreće ceo front

Kako prenosi Rojters, Rusija je već obećala besplatno žito nekim redovnim kupcima ukrajinskog žita iz Afrike.

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, sada će morati skoro u potpunosti da se oslanja na skupe rute kroz Evropsku uniju, a najjeftinija alternativna arterija, reka Dunav, možda neće moći da proširi svoj obim koliko se prvo očekivalo.

Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA