Најновије

ПУЦАЈУ СИСТЕМИ: Руси их никад јаче држе у шаци

Европска комисија нема новца да финансира додатне трошкове транспорта украјинског жита.

Европска комисија тренутно нема новца у буџету и нема јасног начина да помогне у финансирању додатних транспортних трошкова неопходних за извоз украјинског жита, након што се Русија повукла из споразума о извозу жита у Црном мору, пренео је данас Ројтерс позивајући се на неименоване изворе.

УКРАЈИНЦИ БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА - Брутални губици

Агенција наводи да то Русији оставља "могућност да заради", док Кијев процењује да је додатни трошак 30-40 долара по тони.

У писму од 21. јула које је Ројтерс видело, украјинско министарство пољопривреде затражило је од шефа ЕУ за трговину Валдиса Домбровскиса да ЕК пружи финансијску помоћ за додатне транспортне трошкове коришћења алтернативних путева ЕУ познатих као коридори за слање.

Осим тога, Кијев у писму тражи да се коридори солидарности прошире за 1-1,5 милиона тона месечно кроз „зелене коридоре”, који обухватају Јадранско море, Балтичке државе, Немачку и Холандију. Раније ове недеље, европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски рекао је да би Русија могла имати користи од подривања украјинског извоза осим ако ЕУ не помогне у смањењу трошкова, али извори су рекли Ројтерсу да још нема јасног пута.

„Још нисмо нашли решење за подршку транспорту житарица. Људи се од прошле године чешу о томе. Много је напора већ уложено у рационализацију система“, рекао је један извор.

САД ЋЕ ЗЕЛЕНСКИ ДА ПОШИЗИ! Огласила се представница оперативне команде „Југ“ Оружаних снага Украјине

Други дипломатски извор рекао је да је новца мало и да би значајна средства могла доћи тек након средњорочне ревизије буџета, која би могла да потраје још неколико месеци, чак и када се приближава јесења жетва кукуруза.

Једно од питања у писму је и привремена забрана увоза украјинског жита у пет суседних земаља ЕУ, које се залажу да то траје до 15. септембра. Пољска се оштро противи пуштању украјинског жита на своје тржиште, рекавши да тражи флексибилан аранжман забране.

Раније овог месеца, Русија се повукла из споразума о извозу украјинског жита кроз Црно море уз посредовање УН и Турске, који је омогућио безбедан пролаз украјинским теретним бродовима натовареним житарицама, уљарицама и пшеницом до светских тржишта.

АМЕРИ ЈАВЉАЈУ! Украјинци крећу у пресудну битку, гореће цео фронт

Како преноси Ројтерс, Русија је већ обећала бесплатно жито неким редовним купцима украјинског жита из Африке.

Украјина, један од највећих светских извозника житарица, сада ће морати скоро у потпуности да се ослања на скупе руте кроз Европску унију, а најјефтинија алтернативна артерија, река Дунав, можда неће моћи да прошири свој обим колико се прво очекивало.

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА