Najnovije

SANKT PETERBURG SE OPRAŠTA OD PRIGOŽINA: Narod donosi cveće i sveće (FOTO/VIDEO)

Stanovnici Sankt Peterburga su sinoć ispred zgrade privatne vojne kompanije ''Vagner'' donosili cveće, sveće i simbole te grupe.

Jevgenij Prigožin (Ilustracija: Ruskaja Vesna)

Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnerove grupe koji je poginuo u padu aviona, se bavio različitim vidovima biznisa i poslovao je iz Sankt Peterburga.

Pre nego što je priznao da je osnovao Vagnerovu grupu, bio je poznat po svojoj kompaniji '’Konkord'’  koja je imala lance restorana, a zbog bliskosti sa predsednikom Vladimirom Putinom, koji je takođe rođen u Sankt Peterburgu, dobio je nadimak '’Putinov kuvar'’.

Prigožin je takođe finansirao različite medijske projekte i imao je sopstvenu medijsku imperiju pod nazivom '’Medija grupa Patriot'’.

Tokom ruske vojne intervencije u Ukrajini, Prigožin je lično koordinisao borbena dejstva u Bahmutu i okolini u Donbasu. Vagnerova grupa je zauzela Bahmut posle iscrpljujućih borbi, prilikom kojih je izgubila više pd 20.000 svojih pripadnika.

Tada je došlo i do sukoba sa vojnim rukovodstvom Rusije, pre svega sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, zbog obustave snabdevanja artiljerijskom municijom, a prilikom predaje Bahmuta Oružanim snagama Ruske Federacije, Prigožin je optužio ministra Šojgua za miniranje puta kojim je njegova grupa napuštala grad.

Sukob sa ruskom vojskom je eskalirao tokom pobune kada su Vagnerove jedinice ušle u štab specijalne vojne operacije u Rostovu na Donu i krenule u Moskvu, posle čega su se povukle u Belorusiju.

Vagnerova grupa je takođe delovala u Siriji, Libiji, Alžiru i Maliju.

Detalje o poslednjem Prigožinovom letu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA