Најновије

САНКТ ПЕТЕРБУРГ СЕ ОПРАШТА ОД ПРИГОЖИНА: Народ доноси цвеће и свеће (ФОТО/ВИДЕО)

Становници Санкт Петербурга су синоћ испред зграде приватне војне компаније ''Вагнер'' доносили цвеће, свеће и симболе те групе.

Јевгениј Пригожин (Илустрација: Рускаја Весна)

Јевгениј Пригожин, оснивач Вагнерове групе који је погинуо у паду авиона, се бавио различитим видовима бизниса и пословао је из Санкт Петербурга.

Пре него што је признао да је основао Вагнерову групу, био је познат по својој компанији '’Конкорд'’  која је имала ланце ресторана, а због блискости са председником Владимиром Путином, који је такође рођен у Санкт Петербургу, добио је надимак '’Путинов кувар'’.

Пригожин је такође финансирао различите медијске пројекте и имао је сопствену медијску империју под називом '’Медија група Патриот'’.

Током руске војне интервенције у Украјини, Пригожин је лично координисао борбена дејства у Бахмуту и околини у Донбасу. Вагнерова група је заузела Бахмут после исцрпљујућих борби, приликом којих је изгубила више пд 20.000 својих припадника.

Тада је дошло и до сукоба са војним руководством Русије, пре свега са министром одбране Сергејем Шојгуом, због обуставе снабдевања артиљеријском муницијом, а приликом предаје Бахмута Оружаним снагама Руске Федерације, Пригожин је оптужио министра Шојгуа за минирање пута којим је његова група напуштала град.

Сукоб са руском војском је ескалирао током побуне када су Вагнерове јединице ушле у штаб специјалне војне операције у Ростову на Дону и кренуле у Москву, после чега су се повукле у Белорусију.

Вагнерова група је такође деловала у Сирији, Либији, Алжиру и Малију.

Детаље о последњем Пригожиновом лету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА