Najnovije

UKRAJINA OSTAJE BEZ ORUŽJA: Američki senat predložio da se odbije novi zahtev za pomoć

Republikanski senatori predlažu da njihove kolege iz Kongresa odbiju novi zahtev administracije za pomoć Ukrajini dok Bela kuća ne objasni svoju strategiju.

„Amerikanci zaslužuju da znaju gde ide njihov novac“, rekli su senatori DŽejms Vanč i Čip Roj u nacrtu pisma Kancelariji za budžet Bele kuće.

Prema nacrtu dokumenta, izjave zvaničnika administracije ukazuju na to da podrška Ukrajini „nema jasan vremenski okvir, da je zasnovana na nejasnoj strategiji i da ima za cilj cilj koji tek treba da se formuliše“.

Poslanici predlažu da pitaju administraciju kako napreduje ukrajinska kontraofanziva, kakva je strategija SAD i kakav je plan za izlazak iz situacije.

„Bilo bi apsurdno da Kongres odobri ovaj zahtev, a da ne zna odgovore. Iz ovih i drugih razloga protivimo se dodatnoj potrošnji“, navodi se u nacrtu pisma.

Senatori predlažu da se od administracije zahteva da prvo odgovori na postavljena pitanja, pa tek onda zatraži nova izdvajanja.

Tekst dokumenta objavljuje Politiko.

Prethodno su republikanski kongresmeni zahtevali od američkog predsednika DŽoa Bajdena da povuče zahtev za novo finansiranje pomoći Ukrajini od 24 milijarde dolara. Odgovarajuće pismo potpisalo je 12 kongresmena.


Bajden je poslao zahtev Kongresu za nova izdvajanja za pomoć Ukrajini i u druge svrhe. U okviru zahteva, iznos za podršku Kijeva premašio je zahtev za finansiranje rešavanja unutrašnjih problema država - od traženih 40 milijardi dolara, Kijevu je namenjeno 24 milijarde.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a u vezi sa isporukom naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

SKANDAL NA BLENDU! Kurti i Brnabićka u klinču oko Putina Kosmeta


Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA