Najnovije

SPREMAJU SE IZBORI U UKRAJINI? Zelenski dao uslov ni manje ni više nego zapadu

Da li su partneri spremni da daju pet milijardi dolara za izbore, da li su zapadni posmatrači spremni da idu na linije fronta gde će vojska glasati, samo su neka od pitanja koja postavlja ukrajinski predsednik

Predsednik Volodimir Zelenski smislio je odličnu taktiku da odgovori svojim saveznicima koji zahtevaju da se izbori održe u Ukrajini uprkos tome što rat traje. Izuzev što je teško predvideti kako bi Ukrajinci glasali na parlamentarnim izborima, a ne mogu biti zadovoljni samim tim što su u ratu, iduće godine bi trebalo da se održe i predsednički izbori. Zbog rasprostranjene korupcije, nepotizma u vojsci, pogibije i ranjavanja velikog broja vojnika, razaranja i izbeglištva, građani Ukrajine bi mogli da glasaju za promenu, što pokazuje i pad rejtinga vladajuće stranke Sluga naroda. Gurajući Zelenskog na izbore, njegovi saveznici očigledno i sami žele promene u Ukrajini, što se sve učestalije pominje posle neuspešne kontraofanzive.

Upitan šta misli o izjavi velikog prijatelja Ukrajine američkog senatora Lindzija Grejema da izbore treba održati uprkos ratu, Zelenski je odgovorio kontrapitanjima: Da li su zapadni partneri spremni da daju pet milijardi dolara za izbore, kako taj novac ne bi povukli iz budžeta za odbranu? Da li su zapadni posmatrači spremni da odu na linije fronta gde će vojska glasati? Da li je EU spremna da organizuje izbornu infrastrukturu za izbeglice u evropskim zemljama?

To je mnogo pitanja i zadataka koje je Zelenski postavio svojim partnerima, ali nije rekao jasno da ne želi da se ide na izbore. „Neću održati izbore na kredit, neću uzimati novac od oružja i davati na izbore. Ali hajde da onda zajedno rizikujemo. Posmatrači treba da budu u rovovima. Pitao sam kako da organizujem izbore da bi vojska na frontu i izbeglice u inostranstvu mogli da glasaju, ali još nisam dobio odgovor”, konstatovao je on, ali i naglasio da ne želi da se stekne utisak da hoće da se održi na vlasti i da stoga nije održao izbore.

Američki senator Grejem je prošle nedelje u Kijevu izneo zahtev da se izbori održe sledeće godine. On je na konferenciji za novinare obećao da će SAD nastaviti da šalju oružje Ukrajini „kako biste dobili rat koji ne možemo sebi priuštiti da izgubimo”. „Ali takođe morate da radite dve stvari u isto vreme. Sledeće godine bi trebalo da budu izbori u Ukrajini”, rekao je Grejem, koji je samo poslednji u nizu onih koji su doveli u vezu korupciju i vladajuću elitu u Ukrajini. „Želim da ova zemlja ima slobodne i fer izbore, čak i kada je napadnuta. Američki narod treba da zna da se Ukrajina promenila. Bila je veoma korumpirana zemlja u prošlosti”, konstatovao je senator.

Grejem je upozorio ukrajinsku javnost da Amerikanci sada pažljivo prate gde ide svaki komad naoružanja i svaki dolar koji daju i da je on zadovoljan što „Ukrajinci ne profitiraju od američkog naroda”. Kao i da je iduće godine vreme da Ukrajina pristupi sledećem koraku u razvoju demokratije – izborima.

Već skoro dva meseca partneri Ukrajine jasno stavljaju do znanja da se izbori moraju održati, pa se i u Predsedništvu menjaju stavovi. Predsednik Rade Ruslan Stefančuk izneo je pre mesec dana sasvim suprotno tumačenje Ustava, koji sada, za razliku od dva meseca ranije, dozvoljava organizovanje izbora. „Sluge”, kako žargonski nazivaju pripadnike vladajuće stranke, spremaju se za izbore. „Pritisnuti” zahtevima, oni su sagledali situaciju i došli do zaključka da vreme vanrednog stanja donosi političke prednosti, jer vlast može mnogo lakše da u okolnostima ograničenih prava i sloboda građana – postigne dobar rezultat.

Zelenski je već krenuo u široku borbu protiv korupcije, koja medijski izdašno praćena liči na predizbornu aktivnost. Pred kamerama se hapse lekari vojnih komisija koji primaju mito kako bi izdali potvrdu o nesposobnosti služenja u vojsci. Obavljeno je nekoliko stotina pretresa u vojnim kancelarijama. Predsednik je najavio da će Radi predložiti da se tokom vanrednog stanja korupcija izjednači s veleizdajom. „Razumem da to ne može biti trajno, ali u ratno vreme mislim da će pomoći”, rekao je Zelenski. Oni koji su skeptični prema posvećenosti vlasti borbi protiv korupcije tvrde da će hapšenja sigurno pomoći u ratnoj predizbornoj kampanji.

BI-BI-SI JAVLJA O POGINULIMA NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Ukrajinci doslovno potamanjeni (BROJKE)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA