Најновије

СПРЕМАЈУ СЕ ИЗБОРИ У УКРАЈИНИ? Зеленски дао услов ни мање ни више него западу

Да ли су партнери спремни да дају пет милијарди долара за изборе, да ли су западни посматрачи спремни да иду на линије фронта где ће војска гласати, само су нека од питања која поставља украјински председник

Председник Володимир Зеленски смислио је одличну тактику да одговори својим савезницима који захтевају да се избори одрже у Украјини упркос томе што рат траје. Изузев што је тешко предвидети како би Украјинци гласали на парламентарним изборима, а не могу бити задовољни самим тим што су у рату, идуће године би требало да се одрже и председнички избори. Због распрострањене корупције, непотизма у војсци, погибије и рањавања великог броја војника, разарања и избеглиштва, грађани Украјине би могли да гласају за промену, што показује и пад рејтинга владајуће странке Слуга народа. Гурајући Зеленског на изборе, његови савезници очигледно и сами желе промене у Украјини, што се све учесталије помиње после неуспешне контраофанзиве.

Упитан шта мисли о изјави великог пријатеља Украјине америчког сенатора Линдзија Грејема да изборе треба одржати упркос рату, Зеленски је одговорио контрапитањима: Да ли су западни партнери спремни да дају пет милијарди долара за изборе, како тај новац не би повукли из буџета за одбрану? Да ли су западни посматрачи спремни да оду на линије фронта где ће војска гласати? Да ли је ЕУ спремна да организује изборну инфраструктуру за избеглице у европским земљама?

То је много питања и задатака које је Зеленски поставио својим партнерима, али није рекао јасно да не жели да се иде на изборе. „Нећу одржати изборе на кредит, нећу узимати новац од оружја и давати на изборе. Али хајде да онда заједно ризикујемо. Посматрачи треба да буду у рововима. Питао сам како да организујем изборе да би војска на фронту и избеглице у иностранству могли да гласају, али још нисам добио одговор”, констатовао је он, али и нагласио да не жели да се стекне утисак да хоће да се одржи на власти и да стога није одржао изборе.

Амерички сенатор Грејем је прошле недеље у Кијеву изнео захтев да се избори одрже следеће године. Он је на конференцији за новинаре обећао да ће САД наставити да шаљу оружје Украјини „како бисте добили рат који не можемо себи приуштити да изгубимо”. „Али такође морате да радите две ствари у исто време. Следеће године би требало да буду избори у Украјини”, рекао је Грејем, који је само последњи у низу оних који су довели у везу корупцију и владајућу елиту у Украјини. „Желим да ова земља има слободне и фер изборе, чак и када је нападнута. Амерички народ треба да зна да се Украјина променила. Била је веома корумпирана земља у прошлости”, констатовао је сенатор.

Грејем је упозорио украјинску јавност да Американци сада пажљиво прате где иде сваки комад наоружања и сваки долар који дају и да је он задовољан што „Украјинци не профитирају од америчког народа”. Као и да је идуће године време да Украјина приступи следећем кораку у развоју демократије – изборима.

Већ скоро два месеца партнери Украјине јасно стављају до знања да се избори морају одржати, па се и у Председништву мењају ставови. Председник Раде Руслан Стефанчук изнео је пре месец дана сасвим супротно тумачење Устава, који сада, за разлику од два месеца раније, дозвољава организовање избора. „Слуге”, како жаргонски називају припаднике владајуће странке, спремају се за изборе. „Притиснути” захтевима, они су сагледали ситуацију и дошли до закључка да време ванредног стања доноси политичке предности, јер власт може много лакше да у околностима ограничених права и слобода грађана – постигне добар резултат.

Зеленски је већ кренуо у широку борбу против корупције, која медијски издашно праћена личи на предизборну активност. Пред камерама се хапсе лекари војних комисија који примају мито како би издали потврду о неспособности служења у војсци. Обављено је неколико стотина претреса у војним канцеларијама. Председник је најавио да ће Ради предложити да се током ванредног стања корупција изједначи с велеиздајом. „Разумем да то не може бити трајно, али у ратно време мислим да ће помоћи”, рекао је Зеленски. Они који су скептични према посвећености власти борби против корупције тврде да ће хапшења сигурно помоћи у ратној предизборној кампањи.

БИ-БИ-СИ ЈАВЉА О ПОГИНУЛИМА НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Украјинци дословно потамањени (БРОЈКЕ)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА