Najnovije

RAKOVIĆ ZA RUSKE MEDIJE: Kosovo je jerusalimsko pitanje Evrope, srpsko ujedinjenje je pravedan cilj

Srpski istoričar dr Aleksandar Raković dao je juče intervju za rusku državnu televiziju Rosija 24.

Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković je naglasio da je kosovsko-metohijsko pitanje jerusalimsko pitanje Evrope, da za njega nema ni brzih ni lakih rešenja.

U vezi s najnovijim provokacijama albanskih separatista, Raković je kazao kako je u ovom momentu potrebno smirivati tenzije i ne upadati u klopke koje bi značile oružani sukob s NATO alijansom.

S tim u vezi Raković je rekao da je srpski narod već dva puta ratovao protiv NATO – u Republici Srpskoj i Srpskoj Krajini (1994-1995) i na Kosovu i Metohiji i ostalim delovima Srbije (1999) – i da sada nema resurse da uđe u novi sukob sa evroatlantskom alijansom.

Stoga je, kaže Raković, za srpske interese sada najvažnije da oko 200.000 Srba ostane na Kosovu i Metohiji jer su oni garant cilja da se obnovi suverenitet Republike Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.

Dalje, Raković je naglasio kako je veoma važno što Republika Srbija ima na svojoj strani Rusiju, Kinu, zemlje Briksa i druge koji nisu priznali secesiju tzv. Kosova.

Raković je posebno poručio muslimanima Rusije da je albanski separatizam na Kosovu i Metohiji čisti radikalni nacionalizam u službi američkog imperijalizma, a ne zaštita prava muslimana.

Pored toga, Raković je kazao da ekonomska, diplomatska i kulturna superiornost srpskog naroda u odnosu na albanske separatiste pruža priliku da se kosovsko-metohijsko pitanje reši na pravičan način kada se uspostavi pravedan globalni poredak – i da Srbija do tada treba da bude strpljiva, ne sme da potpisuje bilo kakvo priznanje tzv. Kosova kao državne tvorevine ili da prihvati podelu južne srpske pokrajine.

Raković je rekao i da su besmislene zapadne analogije o „Srbiji i Kosovu kao dve Nemačke“ jer analogija „dve Nemačke“ može da se povuče samo sa Srbijom i Republikom Srpskom.

Dakle, naglasio je Raković, ako je dvema Nemačkama bilo dozvoljeno da se ujedine u jednu Nemačku, zašto bi to pravo bilo osporavano Republici Srbiji i Republici Srpskoj – da obe Srbije budu jedna Srbija.

Raković je još dodao da Crna Gora treba da bude ujedinjena sa Srbijom i Republikom Srpskom u jednu srpsku državu, da je to pravedan cilj i da je veoma važno što se srpski identitet Crne Gore sada obnavlja.

Prema Rakoviću, mnogi su mislili da su pre dvadesetak godina slomili Srbe, ali je srpski narod pokazao svoju snagu koja može biti putokaz drugima.

Naime, pojasnio je Raković, Srbi su se u najtežim uslovima borili za očuvanje svoje države Jugoslavije, odbranili su srpsku državnost i sačuvali celovitost Srpske pravoslavne crkve.

Raković je zaključio da će – kada se nakon ruske specijalne operacije uspostavi pravedniji svet – u istorijskim udžbenicima biti zapisano da je srpski narod tokom devedesetih godina 20. veka prvi pružio otpor novom zapadnom imperijalizmu.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA