Najnovije

ALEKSIĆ OBJASNIO BOSNU: Kralj Srba Tvrtko Prvi - Bosna je bila deo Srbije (VIDEO)

Tvrtko Prvi Kotromanić krunisan je kao Kralj Srbljem Bosne, Pomorja i Zapadnih strana. On je krunisan u Srbiji, a u Srbiji je mogao biti krunisan jedino po pravoslavnom obredu, što znači da je i on bio pravoslavac, izjavio je Marko Aleksić, kustos i arheolog, gostujući u emisiji Akademija na kanalu Pravi odgovor.

On je potvrdio da titula kaže da je Tvrtko kralj Srba koji žive u Bosni, Pomorju i Zapadnim stranama, tj. nikako se ne može tumačiti da je on kralj Srba, zatim Bosne Pomorja i Zapadnih strana, već kralj Srba koji žive na pomenutim teritorijama.

- Ono što je nesporno je da se Tvrtko krunisao srpskom krunom, i zato ta kruna nije bila prihvaćena ni od pape ni od ugarskog kralja. To je kruna vizantijskog tipa, takozvana stema, zatvorena, kupolastog oblika. Inače, kruna sa ljiljanima zapravo postoji u srpskoj srednjevekovnoj tradiciji i imamo likovne predstave srpskih vladara sa krunom sa ljiljanima – ukazao je arheolog.  

On je podsetio da je Tvrtko poslao vojvodu Vlatka Vukovića sa vojskom na Kosovo kao pomoć knezu Lazaru, a kako kaže, Tvrtko je jednako kao Nemanjići prihvatao ideju Carstva nebeskog.

Aleksić je rekao da su Srbi u Bosni bili starosedeoci, a da je Bosna bila deo Srbije. Takođe i da Hercegovina i takozvani Sandžak, nikada nisu pripadali Bosni, te da postovećenje muslimana Hercegovine i tzv. Sandžaka sa Bošnjacima, što je drugi naziv za Bosance, nema nikakvog smisla. Takođe je rekao da nema nikavog pisma „bosančice“, već je to isto pismo sa srpskom ćirilicom, a koja je to beznačajna razlika dve varijante pisma, otkrio je u emisiji.

On je govorio o asimilaciji u današnje vreme, ali i o retroaktivnoj asimilaciji istaknutih istorijskih ličnosti, poput NJegoša, Tesle ili Tvrtka Prvog Kotromanića. Aleksić je kategorički negirao da je Stefan Nemanja ubijao bogumile, iako je bilo progona i paljenja imovine, ali fizičke kazne su trpele samo vođe, a kakve, saznajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

Pogledajte:

Pročitajte OVDE šta je Vučić rekao o EU

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA