Најновије

АЛЕКСИЋ ОБЈАСНИО БОСНУ: Краљ Срба Твртко Први - Босна је била део Србије (ВИДЕО)

Твртко Први Котроманић крунисан је као Краљ Србљем Босне, Поморја и Западних страна. Он је крунисан у Србији, а у Србији је могао бити крунисан једино по православном обреду, што значи да је и он био православац, изјавио је Марко Алексић, кустос и археолог, гостујући у емисији Академија на каналу Прави одговор.

Он је потврдио да титула каже да је Твртко краљ Срба који живе у Босни, Поморју и Западним странама, тј. никако се не може тумачити да је он краљ Срба, затим Босне Поморја и Западних страна, већ краљ Срба који живе на поменутим територијама.

- Оно што је неспорно је да се Твртко крунисао српском круном, и зато та круна није била прихваћена ни од папе ни од угарског краља. То је круна византијског типа, такозвана стема, затворена, куполастог облика. Иначе, круна са љиљанима заправо постоји у српској средњевековној традицији и имамо ликовне представе српских владара са круном са љиљанима – указао је археолог.  

Он је подсетио да је Твртко послао војводу Влатка Вуковића са војском на Косово као помоћ кнезу Лазару, а како каже, Твртко је једнако као Немањићи прихватао идеју Царства небеског.

Алексић је рекао да су Срби у Босни били староседеоци, а да је Босна била део Србије. Такође и да Херцеговина и такозвани Санџак, никада нису припадали Босни, те да постовећење муслимана Херцеговине и тзв. Санџака са Бошњацима, што је други назив за Босанце, нема никаквог смисла. Такође је рекао да нема никавог писма „босанчице“, већ је то исто писмо са српском ћирилицом, а која је то безначајна разлика две варијанте писма, открио је у емисији.

Он је говорио о асимилацији у данашње време, али и о ретроактивној асимилацији истакнутих историјских личности, попут Његоша, Тесле или Твртка Првог Котроманића. Алексић је категорички негирао да је Стефан Немања убијао богумиле, иако је било прогона и паљења имовине, али физичке казне су трпеле само вође, а какве, сазнајте у емисији на каналу Прави одговор.

Погледајте:

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао о ЕУ

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА