Najnovije

Otkud Trampov savetnik u Beogradu: "Amerikanci se ugledaju na Orbana i Vučića"

Tramp je bio pretnja za duboku državu jer je želeo da oduzme kontrolu 'stalnoj birokratiji', a oni ne žele da se to desi", izjavio je DŽordž Papadopulos

Sukob u Ukrajini je mogao da bude sprečen da Ukrajinci, pod pritiskom Londona i Vašingtona, nisu odbili Putinovu ponudu za mir, rekao je nekadašnji savetnik američkog predsednika Donalda Trampa DŽordž Papadopulos u intervjuu za "TV Informer".

Papadopulos je rekao da je duboka država počela da preti Donaldu Trampu nakon što je on rekao da se zalaže za mir sa Vladimirom Putinom.

"Kada je to izgovorio, u tom trenutku su vladine agencije MI6, CIA, čak i FBI odlučile da izmisle rusko uplitanje (u američke izbore), da špijuniraju Trampa i da pokušaju da unište njegovu administraciju. To im nije uspelo, zato što je to sve laž", rekao je on.

On je objasnio da je u pitanju projekat koji je uključivao pet država, čije obaveštajne države sarađuju kroz tzv. dogovor "pet očiju" - reč je o SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu - koje, kako on kaže, legalno mogu da špijuniraju građane u svim ovim državama.

Papadopulos je rekao da, kada je reč o sukobu u Ukrajini, u obaveštajnom smislu dominiraju Britanci, koji potkopavaju svaki pokušaj mirnog rešenja konflikta.

On je rekao da se duboka država ne želi da potkopa samo Trampa, već i ideje za koje se on zalaže - populizam i nacionalizam - zato što se protive njihovim globalističkim ciljevima.

Sa njim su imali problem zato što je podržao izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, čemu se oni protive, dodao je on.

Na pitanje da li veruje da bi Donald Tramp mogao biti ubijen, Papadopulos kaže da ne veruje da će ići toliko daleko, ali da oni žele da "ubiju njegov lik", što pokušavaju da urade kroz sudske procese koji se vode protiv nekadašnjeg predsednika.

Trampov savetnik je naglasio i da je Amerika nekada bila uzor čitavom svetu, ali da to više nije slučaj zbog uspona tzv. vouk ideologije - protiv čega se Trampov pokret bori.

"Sada, vidite ljude kao što je nova premijerka Italije Đorđa Meloni, Vučića ovde u Srbiji, Orbana u Mađarskoj i neke druge lidere u svetu koji se zalažu za demokratiju, porodične vrednosti, religiju i tradicionalne vrednosti. Amerikanci se sada ugledaju na te ljude i pitaju se: 'Šta se to dogodilo sa Amerikom, zašto mi ne oponašano te zemlje u smislu vrednosti, umesto što je obrnuto?'", rekao je on.

On je rekao da Amerikanci više ne veruju u narative koji im se serviraju u medijima i od strane države, kao i da su za to najzaslužnije društvene mreže i "alternativni mediji".

Papadopulos smatra da administracija predsednika DŽozefa Bajdena vodi proksi rat protiv Rusije i podržava Ukrajinu, za koju tvrdi da je demokratska zemlja iako to nije slučaj, pošto tamošnja vlast kontroliše opoziciju, uništava slobodu govora i tlači Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

"Jedini rezultat takve politike je približavanje Rusije i Kine. Po mom mišljenju, a to sam rekao i za ruske medije 2016. godine i ponavljam, najopasniji savez za Ameriku nije Rusija sama, ili Rusija i Iran, već Rusija i Kina. A rat u Ukrajini je spojio Kinu i Rusiju", rekao je on.

Na pitanje kako vidi potencijalno okončanje sukoba u Ukrajini, nekadašnji Trampov savetnik kaže da smatra da će Rusija "de fakto kontrolisati istok te zemlje i Krim", dok će Ukrajina postati neka vrsta NATO protektorata sa jakim uticajem Poljske, dok bi Odesa mogla biti neka vrsta autonomne zone.

"To je moglo biti sprečeno da je uspostavljen mir prošle godine, kada je Putin ponudio ugovor o miru u zamenu za Istok i Krim, što je de fakto stanje na terenu. Zelenski je to odbio zbog Bajdena i Borisa DŽonsona. Sada imamo hiljade novih žrtava, milijarde američkih dolara potrošenih bespotrebno a sve će se završiti tako što Ukrajina suštinski i u praktičnom smislu više neće biti suverena država", naglasio je on.

MEDVEDEV IMA PORUKU ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Bivši predsednik Ruske Federacije će oduševiti Srbiju

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA