Најновије

Откуд Трампов саветник у Београду: "Американци се угледају на Орбана и Вучића"

Трамп је био претња за дубоку државу јер је желео да одузме контролу 'сталној бирократији', а они не желе да се то деси", изјавио је Џорџ Пападопулос

Сукоб у Украјини је могао да буде спречен да Украјинци, под притиском Лондона и Вашингтона, нису одбили Путинову понуду за мир, рекао је некадашњи саветник америчког председника Доналда Трампа Џорџ Пападопулос у интервјуу за "ТВ Информер".

Пападопулос је рекао да је дубока држава почела да прети Доналду Трампу након што је он рекао да се залаже за мир са Владимиром Путином.

"Када је то изговорио, у том тренутку су владине агенције МИ6, ЦИА, чак и ФБИ одлучиле да измисле руско уплитање (у америчке изборе), да шпијунирају Трампа и да покушају да униште његову администрацију. То им није успело, зато што је то све лаж", рекао је он.

Он је објаснио да је у питању пројекат који је укључивао пет држава, чије обавештајне државе сарађују кроз тзв. договор "пет очију" - реч је о САД, Канади, Великој Британији, Аустралији и Новом Зеланду - које, како он каже, легално могу да шпијунирају грађане у свим овим државама.

Пападопулос је рекао да, када је реч о сукобу у Украјини, у обавештајном смислу доминирају Британци, који поткопавају сваки покушај мирног решења конфликта.

Он је рекао да се дубока држава не жели да поткопа само Трампа, већ и идеје за које се он залаже - популизам и национализам - зато што се противе њиховим глобалистичким циљевима.

Са њим су имали проблем зато што је подржао излазак Уједињеног Краљевства из Европске уније, чему се они противе, додао је он.

На питање да ли верује да би Доналд Трамп могао бити убијен, Пападопулос каже да не верује да ће ићи толико далеко, али да они желе да "убију његов лик", што покушавају да ураде кроз судске процесе који се воде против некадашњег председника.

Трампов саветник је нагласио и да је Америка некада била узор читавом свету, али да то више није случај због успона тзв. воук идеологије - против чега се Трампов покрет бори.

"Сада, видите људе као што је нова премијерка Италије Ђорђа Мелони, Вучића овде у Србији, Орбана у Мађарској и неке друге лидере у свету који се залажу за демократију, породичне вредности, религију и традиционалне вредности. Американци се сада угледају на те људе и питају се: 'Шта се то догодило са Америком, зашто ми не опонашано те земље у смислу вредности, уместо што је обрнуто?'", рекао је он.

Он је рекао да Американци више не верују у наративе који им се сервирају у медијима и од стране државе, као и да су за то најзаслужније друштвене мреже и "алтернативни медији".

Пападопулос сматра да администрација председника Џозефа Бајдена води прокси рат против Русије и подржава Украјину, за коју тврди да је демократска земља иако то није случај, пошто тамошња власт контролише опозицију, уништава слободу говора и тлачи Украјинску православну цркву.

"Једини резултат такве политике је приближавање Русије и Кине. По мом мишљењу, а то сам рекао и за руске медије 2016. године и понављам, најопаснији савез за Америку није Русија сама, или Русија и Иран, већ Русија и Кина. А рат у Украјини је спојио Кину и Русију", рекао је он.

На питање како види потенцијално окончање сукоба у Украјини, некадашњи Трампов саветник каже да сматра да ће Русија "де факто контролисати исток те земље и Крим", док ће Украјина постати нека врста НАТО протектората са јаким утицајем Пољске, док би Одеса могла бити нека врста аутономне зоне.

"То је могло бити спречено да је успостављен мир прошле године, када је Путин понудио уговор о миру у замену за Исток и Крим, што је де факто стање на терену. Зеленски је то одбио због Бајдена и Бориса Џонсона. Сада имамо хиљаде нових жртава, милијарде америчких долара потрошених беспотребно а све ће се завршити тако што Украјина суштински и у практичном смислу више неће бити суверена држава", нагласио је он.

МЕДВЕДЕВ ИМА ПОРУКУ ЗА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Бивши председник Руске Федерације ће одушевити Србију

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА