Najnovije

VRI U KIJEVU: Obračun kreće, Zelenski udario najjače do sada

Protiv ukrajinskog magnata Igora Kolomojskog danas su iznete nove optužbe, nakon što je uhapšen zbog sumnji za pranje novca i proneveru, saopštila je Služba za bezbednost Ukrajine (SBU).

Kako se navodi, Kolomojski se prema najnovijim saznanjima, sumnjiči da je primio 5,8 milijardi grivni (157 miliona dolara) na ime šeme pronevere sredstava banke koju je osnovao i čiji je deoničar bio u to vreme, prenosi Rojters.

On se takođe sumnjiči da je formirao organizovanu grupu koju su činili zaposleni u banci kako bi iz nje izvlačili sredstva u periodu od 2013. do 2014. godine, navodi SBU. Kolomojski je negirao sve optužbe.

Kolomojski je bivši vlasnik „PrivatBank-a”, banke koja je nacionalizovana krajem 2016. godine u sklopu čišćenja ukrajinskog bankarskog sistema.

Kolomojski je pod sankcijama SAD, a podržao je izbor Volodimira Zelenskog za predsednika 2019. godine.

ORANICE ZA GROBLJA: Ukrajinci više nemaju mesta za stradale

On je među tajkunima koji su svoje bogatstvo izgradili raspadom Sovjetskog Saveza i stekli političku moć u krhkoj ukrajinskoj post-sovjetskoj demokratiji.

Potezi protiv njega dolaze u trenutku kada Kijev pokušava da signalizira napredak tokom suzbijanja korupcije koji je važan korak na putu pridruživanja EU.

Ukrajinski zvaničnici su takođe rekli da je „deoligarhizacija” važan korak ka izgradnji jače države nakon rata sa Rusijom, prenosi Tanjug.

PORUKA KOJA ĆE UTERATI STRAH U KOSTI KOLEKTIVNOM ZAPADU: Stvara se prsten tri svetska saveznika

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA