Najnovije

SKANDAL NASTAVLJA DA TRESE CRNU GORU: Iz depoa Višeg suda nestalo je i oružje iz drugih predmeta, ne samo kavčana

U depou Višeg suda ne zna se gde je koji predmet i pronalazak nekog određenog zbog neuređenosti je komplikovan, pa deluje nemoguće da je neko "ciljao" baš predmete u kojima su označeni pripadnici kavačke kriminalne grupe, kaže novinarka "Vijesti".

Policija (Foto: Jutjub)

Nakon što su iz skladišta Višeg suda u Podgorici nestali sudski predmeti iz postupaka pripadnika kavačkog klana, novinarka podgoričkih "Vijesti" Svjetlana Đokić kaže da je nestalo i oružje iz drugih predmeta, navodeći da razlog krađe nije uništavanje dokaza kavačke kriminalne grupe.

"Nije nestajalo samo oružje iz predmeta koji su formirani protiv pripadnika kavačkog kriminalnog klana, već i oružje iz drugih predmeta. Tako da je priča o tome da je ovo sve možda delo nekog od prijatelja kavčana koji žele da unište dokaze potpuno nemogući scenario", rekla je Đokić za Tanjug.

Objasnila je da su svi nestali pištolji i oružje veštačeni i da uvek postoji kopija spisa predmeta na nekom drugom mestu.

"Da li kod tužioca, advokata odbrane, forenzičkom centru i postavlja se pitanje zašto bi neko ukrao oružje baš iz predmeta u kojima se kao optuženi i osuđeni navode bilo ko od pripadnika kavačke kriminalne grupe", ocenila je Đokić.

Kako je kopanje tunela do depoa suda proteklo neprimećeno, utvrdiće istraga, dodaje ona.

"Moguće da su počinioci tog dela iskoristili kolektivni godišnji odmor u sudu i redovne radove na zgradi te kopanje tunela nije uočeno odmah. Istraga i dalje traje i neki detalji nisu poznati", rekla je Đokić.

Ona je istakla da ono što za sada znamo jeste da su službenici Višeg suda otkrili da nedostaju neki predmeti i da su odmah o tome obavestili službenike policije, koji su obavili uviđaj, ali nakon što su završili uviđaj, tek su onda službenice Višeg suda primetile i otkrile rupu na zidu.

Đokić je napomenula da izjava odlazećeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića gde on prst krivice upire u Viši sud, službenike i sudije, nije nešto što je neočekivano od njega.

"Mi smo svedoci da Abazović za račun verovatno lične promocije olako etiketira ljude i optužuje ih javno za teška krivična dela pa tako i za ovo", rekla je Đokić.

S obzirom da se sve dešavalo u zgradi gde je smešten Viši sud i da je to skladište oduzetih predmeta u predmetima u kojima postupaju sudije Višeg suda, formiran je predmet od strane Osnovnog državnog tužioca i već su počela saslušanja, podsetila je novinarka.

"Pred osnovnim državnim tužiocem izjavu je dao i predsednik Višeg suda Boris Savić. Mora da se utvrdi čija je ovde krivica i koje napravio propust budući da je portparolka i sutkinja podgoričkog Višeg suda Vesna Kovačević izjavila i prikazala dokument u kom se navodi da je Vrhovni sud Crne Gore koji je smešten u istoj zgradi početkom jula zatražio od uprave policije dodatne provere i obezbeđenja te zgrade i na taj dopis nisu dobili odgovor", rekla je Đokić.

Potrebno je tačno utvrditi ko je napravio propust, ističe Đokić, da li je napravila službenica ili neki sudija, kao što to tvrdi premijer Abazović.

"Ulica gde se nalazi Viši sud je čvor crnogorskih institucija. Prekoputa je skupština, na pedesetak metara je vlada, zatim na stotinak metara Specijalno državno tužilaštvo. Tik uz skupštinu je zgrada predsedništva i zar nije logično da službe bezbednosti vrše gotovo svakodnevnu proveru onih koji se nalaze u neposrednoj blizini tih institucija, onih koji zakupljuju stanove u neposrednoj blizini. Mislim da su u ovom slučaju službe bezbednosti pale na ispitu", ocenila je Đokić.

Ona je objasnila da se u depou Višeg suda "ne zna gde je koji predmet" i da je pronalazak određenog predmeta zbog neuređenosti komplikovan, te da joj zbog toga deluje nemoguće da je neko "ciljao" baš predmete u kojima su označeni pripadnici kavačke kriminalne grupe.

"Prosto je trebalo znati gde su ti predmeti, broj i to je za mene nemoguće i neizvodljivo, sem ukoliko, da se vratimo na izjavu Abazovića, oni nisu imali pomoć iznutra, pa im je neko izdvajao te predmete i stavljao onako pored rupe tunela da mogu da uzimaju", rekla je Đokić.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA