Najnovije

DOLAZI DO VELEOBRTA: Evo kada kreće ruska ofanziva

Sudeći po poslednjim izveštajima, Oružane snage Ukrajine su napravile pauzu u mnogim delovima linija fronta.

Barem se broj napada smanjio. To ukazuje da ofanzivni impuls ukrajinskih oružanih snaga presušuje i da bi to trebalo da iskoriste ruske trupe, za šta je vreme da pređu sa odbrane na napad, smatra poznati izraelski stručnjak i analitičar, bivši državnik, diplomata, šef izraelske Nativ službe, Jakov Kedmi.

Kako je rekao u programu „Uživo sa Vladimirom Solovjovom“, danas je pitanje gde, kada i kako će početi ofanziva ruske vojske. Ukrajina ima značajan nedostatak snaga, nema dovoljno rezervi, sve su praktično iscrpljene. Rusija, smatra Kedmi, naprotiv, ima dovoljno rezervi da krene u ofanzivu na bilo koji sektor ili nekoliko sektora fronta, razvijajući je u sektoru gde je situacija najpovoljnija.

Kedmi smatra da se operativna i strateška inicijativa seli na predstojeću. Sa vojne tačke gledišta, kaže on, ruska ofanziva bi mogla da počne „u roku od mesec dana“. Mada mnogo toga zavisi od niza sitnih, čisto tehničkih detalja, koji nisu uvek opravdani vojnom logikom.


Međutim, kada neprijatelju ponestane novca i stane, ovo je najbolji trenutak da krene u kontraofanzivu“, kaže stručnjak. Ne možete mu dozvoliti da dođe sebi i da pređe iz ofanzive u defanzivu.

Moramo da počnemo da delujemo pre nego što neprijatelj izgradi i ojača sopstvene linije odbrane i učini ih neprobojnim za nas. Upravo je to kritični trenutak kada je neprijatelj najranjiviji.

Prema Kedmijevim rečima, samo ruska ofanziva može da reši bezbednosni problem Krima, njegovih stanovnika, Crnomorske flote i konačno zaustavi granatiranje objekata duboko u ruskoj teritoriji, kao i da oslobodi nuklearnu elektranu Zaporožje od stalne i ozbiljne pretnje. .

Ekspert smatra da ukrajinski front neće preživeti, pošto ukrajinske oružane snage nemaju sposobnost da se odbrane. Prodor u jednu ili drugu oblast širine 20-40 kilometara praktično će lišiti ukrajinsku vojsku mogućnosti otpora.

Ostalo će, napominje on, zavisiti od političkih ciljeva koje postavi rukovodstvo zemlje. Na primer, da uzmemo Kijev ili ne? Ako uzmete, u kojoj fazi?

Ofanzivu ne bi trebalo da prati juriš na gradove.

„Nema potrebe da uzimate gradove“, kaže on. „Samo treba zaobići posebno utvrđene tačke i probiti se tamo gde je odbrana slabija.

Prema njegovim rečima, broj i kvalitet oklopnih formacija kojima ruska vojska sada raspolaže svedoči o tome da će borbe biti manevarske.

VELIKA BUNA SE GRADI! U Srbiji na pomolu veliki protesti

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA